Valjevo logo
English Version
Ћирилица
Štampaj Podeli
 

Politika Valjevo, 26.09.2014.
Skupština o otklanjanju posledica od poplava, 26.09.2014.
Skupština o otklanjanju posledica od poplava
Konstatovanje ništavnosti rešenja Skupštine grada Valjeva o razrešenju predsednika Skupštine dr Mihaila Jokića prva je tačka dnevnog reda 21. sednice, koja je danas održana u Valjevu. Odbornici su konstatovali prestanak funkcije dosadašnje predsednice Skupštine Slavice Pantelić Cupać. Ove tačke su usvojene na osnovu presude Upravnog suda o poništavanju rešenja o razrešenju dr Mihaila Jokića sa mesta predsednika Skupštine 28. februara 2014. godine.
 
Pre usvajanja dnevnog reda, odbornici su prihvatili da im se na kraju sednice mogu obratiti predstavnici NVO Dijalog, Patriotskog bloka za zaštitu Gračanice i Istinoljublja. Predstavnicima Udruženja potrošača Valjeva, koji su želeli da učestvuju u raspravi o “Toplani”, odbornici nisu izglasali pravo da se obrate Skupštini.
 
Skupština je usvojila predlog da se pokrene inicijativa za izbor košarkaša Miloša Teodosića za počasnog građanina Valjeva, kao i da se uputi inicijativa Vladi Srbije da se ne uvode sankcije Rusiji. Nije prihvaćen predlog odbornika GG “Pobeda” LJubomira Bradića da Skupština podrži zahteve advokata i policajaca koji štrajkuju. 
Odbornici su konstatovali ostavku dosadašnjeg šefa odborničke grupe Demokratske stranke Aleksandra Rankovića i potvrdili mandat novoj odbornici ove stranke Dragici Dragojlović.
 
 
Odbornici su upoznati o merama preduzetim na otklanjanju posledica prouzrokovanih poplavama, a o tome ih je informisao zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. On je istakao da je grad preduzeo sve što je bilo u nadležnosti lokalne samouprave i da se čeka da država počne sa realizacijom usvojenih programa izgradnje i obnove kuća i infrastrukture. U Valjevu je procenjena šteta 1.129.000.000 dinara na objektima, infrastrukturi, objektima javnih preduzeća i poljoprivredi. Usvojen je ovaj izveštaj, kao i izveštaj o angažovanoj mehanizaciji za vreme odbrane od poplava.
 
Odbornici su učestvovali u raspravi o izmenama i dopunama tarifnog sistema za obračun isporučene toplotne energije i izvršenih usluga, metodologije za utvrđivanje troškova priključka grejnih instalacija, plana za konsolidaciju JKP “Toplana” Valjevo. Vladajuća većina je obrazložila i neophodnost kreditnog zaduženja uoči predstojeće grejne sezone. Prihvaćeno je da se na period od 36 meseci, “Toplana” zaduži u iznosu od 80 miliona dinara za nabavku energenta i održavanje tekuće likvidnosti.
 
Nakon pauze, odbornici su u nastavku sednice razmatrali Izveštaj o izvršenju budžeta grada Valjeva za period januar – jun 2014. godine. Po pitanju izveštaja dosta odbornika je uzelo učešća u raspravi. Gradonačelnik Stanko Terzić je informisao  odbornike da je grad Valjevo u proteklom šestogodišnjem periodu  bio dobar primer lokalne samouprave, koja je domaćinski,savesno, ekonomično i odgovorno vodila javne finansije. Redovno su izmirivane sve obaveze prema budžetskim korisnicima, isplate zarada su bile redovne, nije se kasnilo tako da tekuća likvidnost nije dovođena u pitanje. Naglasio je da su postojale značajne investicije i pored teške situacije. Svake godine su proširivana prava u oblasti socijalne zaštite, tako da  Valjevo služi kao primer dobre – pozitivne socijalne  prakse u Srbiji. Gradonačelnik je dalje istakao da su gradu smanjeni transferi i da je budžet za prvih šest meseci realizovan sa 43,5 odsto sredstava od planiranog budžeta za 2014. godinu. 
 
Nakon rasprave i informisanja odbornika od strane gradonačelnika usvojen je Izveštaj o izvršenju budžeta grada Valjeva za period januar – jun 2014. godine.
 
Odbornici su dalje usvojili Plan generalne regulacije „Centar“, kao i Odluku o izradi plana generalne regulacije za naselje Brankovina, Odluku o mreži osnovnih škola, kao i Odluku o mreži Predškolske ustanove na teritoriji grada Valjeva.
 
Data je  saglasnost na izmene i dopune programa poslovanja Direkcije za robne rezerve grada Valjeva za 2014. godinu, a usvojene su i mere za  zaštitu poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Valjeva. 
 
O predlozima Komisije za imenovanje direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad Valjevo i o predlozima Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose izjasnili su se odbornici na današnjem zasedanju.
 
Za direktora JKP „Toplana-Valjevo“ imenovan je  diplomirani ekonomista Dejan Filipović, a za direktora JKP „Vidrak“ Valjevo Đorđe Milanović, takođe diplomirani ekonomista. Turističku organizaciju Valjevo će voditi u narednom periodu diplomirani turizmolog Dragica Čanković.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostale vesti:

09.10.2013.  Kvalitetna voda sa Divčibara - Društvo
09.10.2013.  Istraživanje zdravlja stanovništva - Društvo
09.10.2013.  Sastanak o razvoju Divčibara - Društvo
07.10.2013.  Medicinsko selo u Miličinici - Društvo
07.10.2013.  Počela Dečja nedelja u Valjevu - Društvo
03.10.2013.  IN MEMORIAM - dr Saša Kristić - Društvo
02.10.2013.  Dečja nedelja u Valjevu - Društvo
01.10.2013.  Uređenje vidikovca na Poparama - Servisne informacije
27.09.2013.  Asfaltirane ulice u skladu sa programom Direkcije - Servisne informacije
24.09.2013.  Asfaltiranje ulica na Petom puku - Servisne informacije
24.09.2013.  Ka pristupačnijem Valjevu - Društvo

    11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21    
Prikazano od 301. do 320. vesti.

Copyright © 2008 - 2010 Grad Valjevo. Sva prava zadržana.
Optimizovano za Google Chrome®, Opera®, Firefox®, Safari®, ne za Internet Explorer®
Hosted by izrada web sajta, optimizacija za pretrazivace