Дани дечјег руског филма у Ваљеву од 24. до 27. априла

Početak » Дани дечјег руског филма у Ваљеву од 24. до 27. априла » Вести » Дани дечјег руског филма у Ваљеву од 24. до 27. априла

 

Први пут у у Србији у граду Ваљеву биће организовани „Дани дечјег руског филма у Србији „Ваљево 2013″ (Бајке детињства)“. Ова врло значајна манифестација за циљ има да приближи култури Русије српској деци и  омладини.
 
Организатори фестивала су компанија „Вифсаида“, Фонд „Мир и хармонија“ и Град Ваљево.
Финансијски су помогли Фонд „Руски мир“, а у организационом комитету су још Амбасада Руске федерације у Републици Србији, Министарство културе и информисања Србије, Руски дом у Београду, Друштво српско-руског пријатељства Ваљево, Међународни фонд „Јединства православних народа“ (српско одељење), Координациони савет руских сународника који живе у Србији, Фонд обостране сарадње руско-српског пријатељства. Званични партнер је Благотворни фонд Оксане Фјодорове „Журите чинити добро“.
 
Владимир Николић, члан Градског већа је рекао да је Ваљево одабрано да у склопу инвестиционог- социјалног пројекта руске државе „Руси на Балкану“, буде домаћин ове манифестације. „Изузетна нам је част да као Град можемо бити домаћини једне овако занимљиве манифестације и ми ћемо се трудити да заједно са нашим партнерима из Друштва српско-руског пријатељства Ваљева будемо добри домаћини. Надамо се да ће наши суграђани посетити овај Фестивал и увидети да држава Русија, не само у оквиру социјалне и економске приче, може да понуди још више садржаја“, рекао је Владимир Николић.
 
Филип Кудрашов, директор Фестивала је рекао да Ваљевце очекује богат програм. „Наш Фестивал је експериментални фестивал и ништа слично није организовано ни у Југославији, ни у Србији. Трудимо се да све из овог програма буде интересантно деци. Наши сусрети биће у Центру за културу, Ваљевској гимназији, Техничкој школи и у школама у Бранковини, Драчићу и у школи „Десанка Максимовић“. Програм се састоји од савремених руских филмова, али и и филмове из прошлог времена. Ехо овог Фестивала, 29. априла биће у Новом Саду“, рекао је Филип Кудрашов.
 
Слободан Лазић Цимер, председник Друштва српско-руског пријатељства Ваљева се захвалио свим партнерима што су подржали организацију овог Фестивала и изразио наду да ће ово бити само један од садржаја, који за циљ имају промоцију руске културе и уметности.
 
У оквиру „Дана дечјег руског филма“ биће приказано 25 анимираних и један играни филм, организован округли сто на тему „Бајке детињства – Русија и Србија“, одржаће се научно-популарно предавање на тему „3Д је  пореклом из Русије?“, биће презентована издања дечје савремене књижевности, представљена изложба „Кинематографија у дечјем цртежу“ и „Руска играчка“.
 
Почасни гост Фестивала је филмски режисер, лауреат националне филмске награде „НИКА“, уметнички руководилац студија за анимирани филм „Пчела“ Марија Муат.
 
 
 
или на сајту www.bajke.ru
 

 

Подели на друштвеним мрежама...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Comment