Izložba „Vladarskih insignija“ povodom Dana državnosti

Početak » Izložba „Vladarskih insignija“ povodom Dana državnosti » Vesti » Izložba „Vladarskih insignija“ povodom Dana državnosti
Povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije, ministar kulture Nebojša Bradić je u Narodnom muzeju u Valjevu otvorio izložbu „Srpske vladarske insignije“. Izložbi su prisustvovali gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević, brojni predstavnici javnog života u Valjevu i građani.
 
Do 22. februara, do kada će biti otvorna izložba, građani Valjeva i okolnih mesta moćiće da vide obeležja srpske istorije- krunu, orb, kopču za plašt i skiptar kralja Petra Prvog Karađorđevića.
 
Otvarajući izložbu, ministar Nebojša Bradić je rekao da „ideje nacionalne emancipacije, razbijanje feudalnih ustanova, ograničenja autokratske, apsolutističke vladavine, podele vlasti, ostvarenja prava i sloboda građana- Sretenjski ustav su učinili ne samo prvim modernim srpskim Ustavom, već i jednim od prvih demokratskih ustava Evrope“.
 

„Sa porukom da će Vlada Republike Srbije nastojati da i ubuduće ove najviše vrednosti neguje i razvija, u njeno i u svoje lično ime, svim građanima Srbije čestitam narodi praznik Sretenje i Dan državnosti Srbije, sa željom da zajedničkim pregnućima Srbiju snažimo duhom, kulturno, morlano, stvaralački, vredno i beskompormisno u ime zajedničkog dobra“, poručio je ministar Bradić.
 
Ovogodišnji koncept obeležavanja Dana državnosti je prvi put realizovan u pet gradova u Srbiji, sa ciljem da se značaj ovog praznika približi građanima Srbije. Tako se Valjevo našlo u grupi gradova pored Beograda, Niša, Kragujevca i Novom Sadu u kome su izloženi reprezentativni predmeti iz srpske istorije.
 

Leave a Comment