Komemoracija povodom smrti Veljka Marića

Početak » Komemoracija povodom smrti Veljka Marića » Vesti » Komemoracija povodom smrti Veljka Marića
Komemoracija povodom smrti predsednika Višeg suda, sudije Veljka Marića koji je preminuo 10. oktobra u Valjevu, u 51. godini, održana je u Gradskoj kući u prisustvu porodice, brojnih prijatelja, kolega, gradskog rukovodstva i predstavnika Ministarstva pravde. Veljko Marić je bio pravičan, snažan, odlučan i kao takav ostaće u sećanju svojih kolega. Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević govorila je o nesumnjivim sudijskim kvalitetima Veljka Marića, o trenucima kada je video i dalje i više od mnogih i tako čuvao i sačuvao sudijsku profesiju. O sudiji Veljku Mariću govorio je i pravni zastupnik Srbije u Međunarodnom sudu u Hagu Saša Obradović: „ Veljko je bio čovek optimizma, vere u ljude. Kada bih dolazio u Valjevo, uvek bih se u Brđanima sretao sa Veljkom i uvek me je radovao taj susret. Voleo sam od njega da čujem šta ima novo u sudu. I koliko god da su ti razgovori upućivali na ono što nije valjalo, ja bih uvek, posle razgovora sa Veljkom, odlazio obradovan, onom energijom, životnim duhom u kojem je on ostajao“, rekao je Obradović.
O velikom prijatelju, o kolegi, o sudiji koji će služiti za primer svim budućim generacijama govorio je advokat Zoran Milić: „Kao krivičar susretao se sa onim što je najgore u ljudima, pre svega se susretao sa lažima i sa lošim ljidima. I nije teško u takvoj situaciji raditi takav posao, zamrzeti ljude, nije teško postati ciničan, ironičan. Teško je sačuvati sebe, teško je voleti ljude, voleti svakog čoveka koji se pre njim nađe. A Veljko je voleo svakog čoveka“, rekao je Milić.
Od Veljka Marića oprostili su se pomoćnik ministra pravde republike Srbije Vojkan Simić, predsednica Apelacionog suda Srbije Radmila Dičić Dragićević, pomoćnik gradonačelnika Radivoje Milutinović. U ime „Abraševića“ čiji je Veljko bio dugogodišnji istaknuti član oprostio se Branko Antonić koji je rekao da je Veljko je bio nadaren i da je svoj muzički talenat delio sa svima i u svakoj prilici. „ Moćan, Veljko je nadasve bio sjajan čovek. Uvek vedar, nasmejan, duhovit, šarmantan. Veljko je bio prijatelj, boem, drugarčina, dobričina, kratko rečeno – pravi as i ljudina ! Kao takvog njegov „Abraš“ pamtiće ga zauvek, a siguran sam i svi oni, koji su ga poznavali”, rekao je Antonić.
Sudija Veljko Marić je sahranjen na Novom groblju u Valjevu .
 

Leave a Comment