Ministar Dragin u Valjevu: Osnivanje Fonda za razvoj poljoprivrede

Početak » Ministar Dragin u Valjevu: Osnivanje Fonda za razvoj poljoprivrede » Vesti » Ministar Dragin u Valjevu: Osnivanje Fonda za razvoj poljoprivrede
’’U svakoj opštini u Srbiji Ministarstvo poljoprivrede osnovaće Fond za razvoj poljoprivrede i tokom tri godine davaće inicijalna sredstva za funkcionisanje Fonda’’,  rekao je prilikom današnje posete Valjevu ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Saša Dragin. Nakon razgovora sa gradonačelnikom Valjeva Zoranom Jakovljevićem i njegovim saradnicima, na zajedničkoj konferenciji za novinare ministar je izneo detalje u vezi subvencija i kreditnih linija namenjenih našim poljoprivrednicima.
’’Svi fondovi će morati da ispune nekoliko uslova od strane Ministarstva poljoprivrede. Prvi i osnovni uslov je da se iz lokalne administracije ne zapošljava niko nov, već provereni i priznati stručnjaci. Drugo su uslovi kreditiranja – krediti ne smeju da budu skuplji od 2% godišnje na lokalnom nivou plus devizna klauzula tj. kamatne stope tokom grejs perioda moraju da budu 0%.’’ – rekao je ministar Dragin. Prema njegovim rečima, na taj način se podstiče poljoprivredna proizvodnja na adekvatnom nivou, odnosno koriste se komparativne prednosti datih regiona i istovremeno daje mogućnost lokalnim samoupravama da raspolažu novcem ne gubeći sredstva iz budžeta. ’’Na ovaj način mislim da će poljoprivreda u ovom regionu krenuti još bržim koracima napred’’,  istakao je ministar Dragin.
Na sastanku sa gradonačelnikom bilo je reči i o razvoju organske proizvodnje u našem kraju. Ministar je naglasio da Valjevo ima ubedljivo najveći potencijal u Srbiji za razvoj u ovoj oblasti. Gradski čelnici su najavili i podršku i učešće u projektu ’’Voćne užine’’ koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede u školama u Srbiji. Takođe, niz aktivnosti, predloga i mera koje je predložila lokalna samouprava naišli su na podršku Ministarstva.  Zaključujući današnju posetu našem gradu, ministar Saša Dragin je istakao da je Valjevo jedan od gradova u Srbiji koji najracionalnije ulaže u poljoprivredu.  Delegacija Ministarstva i Grada Valjeva obišli su domaćinstvo Milana Majstorovića u Lukavcu. Ovaj poljoprivrednik ima 100 ovaca i bavi se voćarstvom. „Onog trenutka kada postanemo zemlja kandidat i kada budemo mogli da koristimo evropske fondove biće lakše i poljoprivrednicima, jer je najbitnije da napravimo institucije koje će moći da prihvate pare iz Evrope. U pitanju je 50, 60 miliona evra godišnje, tako da ćemo moći značajnije da subvencionišemo poljoprivredu.  U Šapcu će biti osnovana Agencija za akcijska plaćanja, imaćemo i naš trezor za poljoprivredu, tako da će sredstva brže dolaziti do poljoprivrednika. Ovako, Trezor svakog meseca da istu kvotu, pa nekom dođe ranije, a nekom kasnije. Sada mislimo da sa Fondom u Valjevu, Agencijom to će biti daleko brže“, rekao je ministar Dragin.

Leave a Comment