Одржани избори за чланове скупштине у 20 месних заједница

Почетак » Одржани избори за чланове скупштине у 20 месних заједница » Вести » Одржани избори за чланове скупштине у 20 месних заједница
Избори за чланове скупштине у  20 месних заједница са територије града Ваљева одржани су јуче. На изборе је изашло 4199 бирача, односно око 10 одсто од укупно уписаних у бирачки списак.
Највећи одзив бирача забележен је у МЗ „Горњи Таор“ где је своје бирачко право искористило  50,3 %  од укупно уписаних у бирачки списак, као и у МЗ „Жабари“ (47,5%), а најмањи у МЗ „Нада Пурић“ (3,4% од укупног броја бирача у овој месној заједници)…
 
Избори су протекли у фер и демократској атмосфери, без озбиљнијих проблема који би могли да утичу на резултате. Изборне комисије месних заједница у којима су се одржали избори, резултате ће објавити на огласним таблама најкасније у року од 48 сати од затварања бирачких места. 
 
Сваки бирач има право да поднесе приговор изборној комисији МЗ, због повреде изборног права у току избора. Приговор се подноси у року од 24 сата, од часа када је одлука донета, извршена радња или учињен пропуст на који се приговор односи.
 
У поступку кандидовања кандидати су прикупљали по 50, 20 или 10 потписа за поједину кандидатуру у зависности од броја уписаних бирача у бирачки списак поједних МЗ. С обзиром на то да су ових дана у јавности изнете примедбе да је у поједним мањим месним заједницама било потребно прикупити више потписа за кандидатуру него што има бирача,  обавештавамо грађане да je ова примедба у потпуности неоснована. Наиме, месне заједнице са мањим бројем бирача, међу којима је и МЗ „Горњи Таор“ усвојиле су статуте који прописују да је потребно десет потписа за поједину кандидатуру за члана скупштине па имајући у виду број кандидата очигледно је да је број потребних потписа за кандидатуре био далеко испод броја бирача уписаних у бирачки списак.  
 
Иначе, првобитно су избори били расписани за чланове скупштине у 22 МЗ. У две су избори одложени, јер није било довољно кандидата за конституисање скупштина. У те две месне заједнице, заједно са преосталих пет, у којима члановима скупштине мандат још није истекао, избори ће бити одржани у 2010. години чим се буду стекли услови за то. После одржавања избора и у овим МЗ, нове скупштине биће конституисане у свим МЗ на територији града.
 
Ово су први  непосредни избори за чланове скупштине месних заједница на којима је примењен поступак који обезбеђује  демократски приступ избору нових чланова тајним гласањем. 
Подели на друштвеним мрежама...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Comment