Превентивне мере најефикасније

Почетак » Превентивне мере најефикасније » Вести » Превентивне мере најефикасније

 

„Ваљево је пример у Србији какав би требало имати однос према поплавама и како се кроз превенцију најефикасније може заштити од њеног штетног дејства“, рекао је Милан Михајловић начелник Одељења за ванредне ситуације Колубарског округа на данашњој конференцији за новинаре говорећи о активностима које су спроведене у предходном периоду на припремама за одбану од поплава на подручју града Ваљева и општине Уб.
 
„За разлику од многих других локалних самоуправа у Србији, где се поплаве понављају у више наврата и где се предузимају мере углавном на санацији последица, у Ваљеву простоји стратегија која се примењује деценијама, а најбољи пример за то је регулација реке Колубаре кроз град Ваљево“, рекао је Михајловић.
 
Он је истакао да је Управа за ванредне ситуације у предходним годинама дала приоритет регулацији тока реке Обнице, притоке Колубаре, која је стварала велике проблеме у рејону код Казнено поправног дома и у насељу Веселиновић у Ваљеву. „Корито реке Љубостиње је такође регулисано у току кроз град, али у горњем току остао је један део корита који није регулисан и решавање тог проблема предстоји да се не би поновила ситуација из 2007. године када је ова река поплавила један део града“, истакао је Михајловић.
 
Он је подсетио и на поплаву у фебруару месецу ове године у насељу Горић. „Да се то не би поновило, у сарадњи са Јавним водопривредним предузећем „Србијаводе“ и Дирекцијом за воде предузели смо ванредне мере као припрему за поплаве које ми можемо очекивати на подручју града Ваљева тек у мају или јуну. Ризик од поплава у Горићу свели смо на најмању могућу меру, тако што смо очистили, прокопали, уредили одводне канале и повећали брзину протицања воде са угроженог подручја. На тај начин смо обезбедили одвођење површинских вода од пута М4 и насеља Горић“, закључио је Михајловић. 
 
У току су припреме и за надградњу заштитног система у сливу реке Тамнаве, која сваке године у средишњем делу плави подручје убске општине и наноси велику материјалну штету. Захваљујући пројекту рехабилитације система за наводњавање који финансира Светска банка, а у који ће бити укључен и слив реке Тамнаве, у овој години се очекује да у потпуности буде регулисан слив ове реке и на тај начин ризик од поплава буде сведен на минимум.
 
Михајловић је истакао и то да ће захваљујући донацији шведске Агенције за заштиту животне средине и Агенције за ванредне ситуације од 60.000 евра, бити израђен нацрт Плана управљања ризиком од поплава у сливу реке Тамнаве. Такође, он је најавио и израду „Студије унапређења заштите од поплава на подручју града Ваљева“ која обухвата и угроженост од поплава од акумулације Ровни. Израду ове студије на којој ће радити експерти из београдског Института „Јарослав Черни“, финансира Јавно предузеће „Србијаводе“.   
Подели на друштвеним мрежама...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Comment