Skupština usvojila niz važnih odluka

Početak » Skupština usvojila niz važnih odluka » Vesti » Skupština usvojila niz važnih odluka
Odbornici Skupštine grada Valjeva usvojili su Strategiju ruralnog razvoja, strateški dokument Grada koji definiše ukupan razvoj sela i poboljšanje kvaliteta života na selu u periodu od 2012. do 2022. godine. Strategija sadrži niz značajnih projekata i zasnovana je u tri osnovna pravca razvoja, prvi je jačanje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava, drugi pravac se odnosi na privlačenje investitora u oblasti prehrambene industrije i treći pravac je jačanje kvaliteta života na selu i sastoji se iz niza infrastrukturnih i drugih projekata. Za ovaj strateški dokument pozitivno su se izjasnili i pojedini opozicioni odbornici, ocenjujući ga kao sveobuhvatnog i kvalitetnog.
 
Skupština je usvojila i Akcioni plan energetskog sektora grada Valjeva za period do 2020. godine, Master plan za obnovljive izvore energije, odluku o socijalnoj zaštiti, odluku o izmenama i dopunama odluke o stalnim manifestacijama u oblasti kulture i sporta.
 
Između ostalog, odbornici su dali saglasnost i na programe poslovanja javnih preduzeća i ustanova u 2012. godini i to: JP „Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva“,  JKP „Vodovod“, JKP „Toplana“, JKP „Polet“, Javnog preduzeća za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni „Kolubara“, JKP „Vidrak“, JIP „Radio Valjevo“, Direkcije za poljoprivredu i robne rezerve, Turističke organizacije, Centra za socijalni rad, Centra za kulturu, Narodnog muzeja, Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, Međuopštinskog istorijskog arhiva, Zavoda za zaštitu sponemika kulture, Moderne galerije, Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“, Ustanove za fizičku kulturu, kao i KUD „Abrašević“.
 
Odbornici su najveću pažnju posvetili programima poslovanja javno komunalnih preduzeća, njihovom planu i programu za ovu godinu i investicionim ulaganjima. Programom poslovanja za 2012. godinu JP „Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva“ planirala je ukupne prihode od oko 467 miliona dinara što je za 32 odsto više u odnosu na predhodnu godinu. Najveći prihod planiran je iz Fonda za građevisnko zemljište u iznosu od 260 miliona, iz budžetskog Fonda za puteve 90 miliona, a od prihoda za investicije iz budžeta grada oko 46 miliona. Za rad Direkcije planiran je prihod od oko  40 miliona dinara. Za investiciona ulaganja u 2012. godini planirana su sredstva u ukupnom iznosu od oko 58 miliona dinara. Najznačajnije investicije su na izgradnji toplovodne mreže od 25 miliona i izgradnji infrastrukture u industrijskoj zoni i na poligonu u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara.
 
JKP „Toplana“ programom je predvidela da na proleće počne sa izgradom vrelovodne mreže za priključenje Bolnice zahvaljujući donaciji Vlade Republike Češke uz učešće grada Valjeva. Projekat podrazumeva sistem ključ u ruke, postavljanje vrelovodnih cevi, podstanice. U toku si i razgovori sa donatorima o mogućnosti da se ovaj projekat realizuje u ovoj godini, kako bi Bolnicu priključili na vrelovod u narednoj grejnoj sezoni. Inače, programom poslvoanja ovog preduzeća u 2012. godini, za ukupne investicione aktivnosti,  za nastavak izgradnje vrelovodne mreže, izgradnju toplotnih podstanica,  uključujući i izgradnju vrelovodnog kotla kapaciteta 50 MW, planirana su sredstva u iznosu od oko 187 miliona dinara. 
 
JKP „Vidrak“ u 2012. godini programom poslovanja predvideo je ukupna investiciona ulaganja u iznosu od 108 miliona dinara i to sopstvenim sredstvima oko 51 milion, sredstvima budžeta Republike Srbije 42 miliona i sredstvima budžeta Grada u iznosu od oko 14 miliona dinara. Ovo javno komunalno preduzeće planira da reši izđubravanje i skladištenje smeća u Valjevu.Plan je da se u toku sledeće godine zatvori postojeća deponiju i da se od nje napravi park.
JKP „Vodovod“ je u tekućoj godini planirao investiciona ulaganja u iznosu od oko 124 miliona dinara i to u rekonstrukciju i izgradnju objekata vodovoda i kanalizacije- 94 miliona i u nabavku opreme 30 miliona dinara. Vodovod nastavlja sa investicijama i planira da u ovoj godini uloži u sisteme oko 104 miliona dinara, od čega su sopstvena sredstva oko 60 miliona, a oko 46 miliona očekuju da će dobiti od Ministarstav poljoprivrede i vodoprivrede za nastavak projekata Valjevo-Brankovina. U ovoj godini, plan je da se reši pitanje vodosnabdevanja na Divčibarama, kao i da se pusti pogon u Kamenici. 
 
Ukupna investiciona ulaganja u branu i akumulaciju Stubo-Rovni u 2012. godini planirana su u iznosu od oko dve milijarde sedamsto miliona dinara, što je za 360 odsto više u odnosu na procenu izvršenja u predhodnoj godini i to je najveća invgesticija u valjevskom kraju u ovoj godini.  Inače, objekti ovog sistema su u završnoj fazi, u ovoj godini se očekuje završetak čišćenja korita jezera brane, gde je preko 50 odsto radova već izvršeno, a preostalo je da se završi montiranje mašinske i elektro opreme na telu brane, da se uradi sistem za daljinsko upravljanje i osmatranje i da se pristupi izgradnji cevovoda do Lajkovca i Lazarevca.
 
Od 48 tačaka dnevnog reda, odbornici jedino, po prvi put,  nisu usvojili odluku o dodeli nagrade grada Valjeva koja se tradicionalno dodeljuje povodom obeležavanja Dana grada-20. marta.   

Leave a Comment