Усвојен буџет за 2010.годину

Почетак » Усвојен буџет за 2010.годину » Вести » Усвојен буџет за 2010.годину
Већином гласова одборници Скупштине града усвојили су одлуку о буџету града Ваљева за 2010.годину. Образлажући буџет градоначелник Ваљева је подсетио да предвиђени приходи у наредној години износе 1,72 милијарде динара што представља повећање од 7,5 % у односу на 2009.годину. Он је посебно нагласио да су захваљујући одличној организацији пореског одељења значајно повећани изворни приходи у овој години и тиме знатно ублажен ефекат смањења републичког трансфера. “Зато очекујемо реално повећање ових прихода и у 2010.години ширим обухватом пореских обвезника, као и ефикаснијом наплатом локалних прихода“, истакао је градоначелник.
 
Такође, он је указао да је ове године позиција давања у закуп на 99 година остала неискоришћена због процене градске власти да се не би остварила очекивана цена, посебно за непокретности на Дивчибарама. У овој позицији су такође и локација у Сувоборској, код новог СУП-а, поред будуће Хале спортова, код КК Студент и неколико других. “Овогодишњи буџет је развојно-социјални“, рекао је градоначелник објашњавајући да је акценат стављен на наставак започетих инвестиција: топлификацију града,почетак радова на Хали спортова, наставак радова на школи у Брђанима, санацију Јаза, активности везане за канализациону и водоводну мрежу, изградњу новог обданишта у Градцу, трансфер станицу, индустријску зону…Планирано је и знатно веће улагање у комуналну инфраструктуру и одржавање. Предвиђена су и средства за наставак радова на Храму, урбанистичке планове и даље преузимање сеоских водовода.
 
У буџету за 2010.годину задржане су и субвенције за запошљавање на основу којих ће се у сарадњи са Националном службом запошљавања запослити још око 100 наших суграђана. Градоначелник Зоран Јаковљевић посебно је указао на то да су средства у области социјалне заштите четири пута већа него у 2008.години. “Акценат је на капиталном делу буџета и његовој развојној улози, приоритети су завршетак започетих и почетак нових инвестиција, али и да буџет има социјални карактер, јер води рачуна и о одговорној социјалној политици“, закључио је градоначелник. Одговарајући на примедбе опозиције, заменик градоначелника Станко Терзић навео је да је само у последња три месеца учињено много тога: “Отворен је интернат у Пољопривредној школи у којем је посао добило 22 људи, почео је да ради Дневни боравак за децу са сметњама у развоју у Попучкама и Клуб за особе са инвалидитетом у Тешњару. Средствима Министарства за инфраструктуру урађена су три сеоска пута у вредности од 20 милина динара. Урађен је и нови крак топловода и на даљински систем грејања прикључено девет зграда. У завршној фази су и радови на изградњи бране Стубо Ровни, а приводи се крају реконструкција Фабрике за прераду воде на Пећини“, рекао је заменик градоначелника. Након вишесатне расправе о најважнијој финансијској одлуци града, подршку буџету за 2010.годину дао је 31 одборник, 15 је било против, а два уздржана.
 
Одборници су на седници усвојили „Визију Ваљева до 2020. године“, документ који је град Ваљево урадио у сарадњи са холандским градом Ситард-Геленом, у оквиру пројекта Лого-Ист 2. Већина одборника је подржала и похвалило процедуру израде Визије, која је у протеклих 15 месеци укључила велики број суграђана, удружења и организација. Одборници владајуће коалиције, али и део опозиције похвалили су текст Визије града и истакли да важан посао тек предстоји у испуњавању циљева задатих у овој Визији. „Визија Ваљева до 2020. године је урађена у складу са свим стандардима које овакви документи имају и много је боља од већине визија других градова“, рекла је одборница Демократске странке Србије др Зорица Јоцић.
 
На почетку данашње седнице, одборницима се у име епископа ваљевског Милутина, обратио протојереј Митар Миловановић, а повод је учешће Епархије ваљевске у будућој комисији која треба да донесе одлуку о решењу грба и заставе нашег града. Миловановић је пренео поруку владике Милутина да Епархија очекује позив да учествује у проналажењу тог решења, с обзиром, како је рекао, да је у питању важна тема око које је потребно уједињење свих Ваљеваца да се донесе саборна одлука. Одборници су усвојили закључак којим ће састав комисије бити проширен и за представника Епархије ваљевске. Протојереј Милован Теовановић прочитао је саопштење Црквене општине у име владике Милутина у коме се упућује захвалност граду на досадашњој помоћи у изградњи новог Храма и изражава очекивање да ће до 2013. године ваљевски Храм највећим делом бити завршен. Како је истакнуто, у тој години обележава се велики јубилеј – 1700 година од доношења Миланског едикта. У знак благодарности Његово Преосвештенство владика Милутин ће на свечаној прослави уручити признања, ордење и грамате најзаслужнијим појединцима за допринос бржој изградњи Храма. У јучерашњем обраћању одборницима Скупштине града, протојереји су пренели и честитке епископа Милутина за наступајуће Божићне празнике.
 
У паузи након усвајања буџета одборници су пред градоначелником потписали свечану изјаву да ће своју дужност обављати савесно и одговорно, као и кодекс понашања. У наставку седнице усвојене су одлуке о локалним комуналним таксама, градским административним таксама, боравишној такси, накнади за коришћење грађевинског земљишта…Већином гласова усвојена је и одлука о приступању изради плана капиталних инвестиција. Од 2010.године под ингеренцијом града биће и Дом здравља Ваљево. Оснивачка одлука озваничена је на данашњем заседању. По хитном поступку одборници су разматрали и предлог одлуке о преносу права коришћења ски центра Дивчибаре са ЈП “Скијалишта“ на град Ваљево. На данашњој седници усвојене су измене и допуне програма пословања неколико јавних предузећа, а пред одборницима се нашао и предлог визије града Ваљева до 2020.године. 
Постојећа одлука о награди Ваљева измењена је одлуком одборника Скупштине града. „Тенденција је била да појаснимо, поједноставимо критеријуме и обухватимо што више суграђана у избору за награду града Ваљева. Измене одлуке су произашле након сугестија, али и уочавајући пропусте приликом претходних избора“, рекла је Милка Ерић Васиљевић, председница Комисије за доделу награда града Ваљева, образлажући измене ове одлуке. Текст одлуке можете погледати овде.
Подели на друштвеним мрежама...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Comment