43. SERBIA RALLY

Почетак » 43. SERBIA RALLY » Вести » 43. SERBIA RALLY

АМС Србије и ове године организује најзначајније рели такмичење са традицијом која датира од давне 1967. године, SERBIA RALLY.

Овогодишњи, 43. SERBIA RALLY, бодује се за три шампионата – Европски рели куп- Исток са највишим коефицијентом 10, Шампионат Србије и Шампионат Бугарске.
 
После четрнаест година, старт и циљ поново су у Београду, па ће многобројни љубитељи брзина моћи да поздраве најбоље рели посаде овог дела Европе, као и мајстора рели вожње, Микко Хирвонена, који ће по први пут бити наш гост са својим WRC возилом. Биће то јединствена прилика за све љубитеље аутомобилског спорта, Београђане и госте главног града да поздраве актуелног вицешампиона света.
 
Одржавање овогодишњег релија помогли су компанија Теленор, као златни спонзор, АМС Осигурање, као сребрни и Српска Банка, као бронзани спонзор. Остали спонзори су Гласс сервис, АМСС Центар за моторна возила, Београд пут, АМСС Пословни систем, мењачница Пантер и ЦМЦ туристичка агенција.
 
43. Serbia rally вози се под покровитељством Светске аутомобилске федерације, ФИА, Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Министарства омладине и спорта и Скупштине Града Београда.
 
Све је почело давне 1967. године када је у организацији Академског ауто-мото клуба „Академац” одржан први YU Рели. Од 1988. године организацију овог такмичења преузима Ауто-мото савез, који YU Рели води веома успешно и доводи га до оцене 10, највишег коефицијента у регионалном шампионату, да би се од 2008. године возио под именом Сербиа раллy.
 
Традицију нашег релија стварала су велика имена светског аутомобилизма као што су шампиони Европе – Пинто, Верини, Клајнт… Велики допринос су дали и рели возачи са ових простора Божић, Паликовић, Кизмич, Витман, Савић, Петров, Колев, Илиев, Јереб, Дончев …
 
На атрактивној локацији испред Скупштине града Београда, у петак 18. јуна, програм почиње у 17, 30 часова (прес конференција пред старт одржава се у Скупштини града, мала сала, Трг Николе Пашића 6, од 17,00 часова) а тачно у 18,01 часова стартоваће моћне машине. Возиће се укупно 18 специјалних брзинских испита и то првог дана, на путевима Ваљево-Дивчибаре-Ваљево (специјани испити Рајковић, Дивчибаре и Ластра), а другог дана рели се вози на подручју Београда – специјални испити Кошутњак, Лисовић и Авала. Укупна дужина итинерера је 675 километара. Циљ и проглашење победника биће такође испред Скупштине града у недељу, 20. јуна од 18,30 часова.
 
 
 
 

 

Leave a Comment