Безбедно детињство

Почетак » Безбедно детињство » Вести » Безбедно детињство

У Србији је у последње три године забележен пораст броја прекршаја које су починила малолетна лица, саопштено је на Конференцији „Безбедно детињство“ коју је у Београду организовало Министарство рада и социјалне политике Владе Републике Србије. На Конференцији је било речи о Националној стратегији за превенцију и заштиту деце од насиља. Радна група Савета за право детета Владе Републике Србије, представници ресорних министарстава и невладиних организација, поднели су извештаје о реализацији досадашњих активности у спровођењу акционог плана, презентовали планове и резултате истраживања о теми насиља над децом.
 
Државна секретарка Министарства рада и социјалне политике Љиљана Лучић, овом приликом подсетила је да је Влада Србије још 2004. године донела Закон којим се дефинише политика за децу и одређују мере које доприносе заштити деце од насиља. Она је истакла да су занемаривање и злостављање деце грубо кршење основног права на живот, опстанак, развој, као и да је основно право детета заштита од свих облика насиља. „Као резултат таквог опредељења, Стратегију за превенцију и заштиту деце од насиља, Влада Србије је усвојила у децембру 2008. године. Стратегија предвиђа стварање услова да сва деца без обзира на пол, узраст, национално и етничко порекло, породични статус или друге карактеристике, одрастају у безбедном окружењу заштићена од сваког облика насиља у коме се поштује личност и достојанство детета“, истакла је државна секретарка Љиљана Лучић.
 
Заменица директора Дечијег фонда Уједињених нација (UNICEF) у Београду Лесли Милер, рекла је да је „током последњих година Србија присуствовала низу забрињавајућих догађаја који су карактерисали системско насиље младих и то је утицало на начин како људи доживљавају нове генерације у Србији“. Како је Милерова навела „одрасли сносе огромну одговорност, јер понашање деце иде у циклусима и зато није случајно да је насилничко понашање у школи везано за децу која код куће често доживљавају насиље“.
 
Конференцији у Београду присуствовали су и Бјорн Хаген, директор организације Save the Children Norwaу, заменица заштитника за права детета Тамара Лукшић Орландић, као и  представници локалних самоуправа Србије, међу којима и Зора Бојичић, начелница одељења за друштвене делатности Градске управе Ваљево и Маријана Јевтић, координатор Локалног плана акције за децу града Ваљева. 

Leave a Comment