Четири милиона динара за ваљевске електронске медије

Почетак » Четири милиона динара за ваљевске електронске медије » Вести » Четири милиона динара за ваљевске електронске медије
Потписивањем уговора о суфинансирању медија у Ваљеву, данас је отпочела сарадња Града Ваљева са локалним приватним медијима, којом ће се побољшати информисање грађана Ваљева о свим најважним темама и активностима локалне самоуправе. Из буџета Града је издвојено четири милиона динара и како су приликом данашњег потписивања нагласили градски челници, ово је први пут да је новац издвојен за овакве намене.
 
Регионални медији Вујић телевизија и радио Патак добили су 1.400.000 и 800.000 динара. Радио 014 je добио 600.000, а по 200.000 радио станице Точак, Кула и Источник. Због раскида приватизације ТВ Ваљево Плус, средства ће им бити додељена кад се реши недефинисан власнички статус ове телевизије.
 
„Знајући за тешку материјалну ситуацију у ваљевским медијима, одлучили смо се да помогнемо колико год смо у могућности. Поставили смо и одређене критеријуме и формирали Комисију. Знамо да су средства мала и да су појединачни износи мали, али се надамо да ће значити медијима да значајно поправе квалитет својих програма“, рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић.
Заменик градоначелника Станко Терзић је изразио задовољство што је дошло до реализације једног оваквог пројекта. „Ја сам био сведок од 90-их, од увођења вишестраначја у Србију, да смо у Ваљеву имали само два медија- Радио Ваљево и „Напред“. Сада имамо, што је добро, доста електронских и писаних медија. Град је у тешком времену, ипак нашао могућности да определи четири милиона динара и трудићемо се да у наредном периоду определимо и више. Морате имати у виду да се Град труди да вам помогне, имајући у виду вашу тешку материјалну ситуацију и напор који чините да опстанете на тржишту, као и да праводремено и објективно информишете грађане о томе шта се дешава у граду.
 
„Ово је први пут да Град Ваљево помаже рад приватних електронских медија. На конкурсу су могли учествовати сви медији са територије града Ваљева, који имају важеће дозволе. Након дописа РРА и РАТЕЛ-а, ми смо увидели који је то број електронских медија. Обавеза града да информише грађане, била је основ за додељивање буџетских средстава приватним медијима. Комисија је састављена од новинара и људи који се баве информисањем у Градској управи и након два састанка, на основу пријава на конкурс, определили смо средства у овом износу. Средства у износу од четири милиоан динара су мала и захтеви медија који су конкурисали су 13.200.000 динара. Ми се надамо да је ове године направљен први корак, иницијални покушај да превладамо тешку ситуацију, нарочито у електронским медијима и да ћемо у идућој буџетској години успети да обезбедимо далеко већа средства. На тај начин ћемо значајније помоћи електронским медијима и омогућити још бољу информисаност грађана о битним стварима које се дешавају , као и доступност информација свима“, рекао је Александар Ранковић, члан Градског већа и председник Комисије за суфинансирање медија.
 
Чланови Комисије су, поред Ранковића, били и Радован Лазаревић, уредник дописништва РТС-а у Ваљеву и Љиљана Љиљак, новинарка Радио Ваљева у пензији, као и Зора Бојичић, начелница Одељења за друштвене делатности и Светлана Марковић, шеф Одсека за информисање и протокол у Градској управи Ваљево.
 

Leave a Comment