Чланови Штаба за ванредне ситуације обишли завејана села на Повлену

Почетак » Чланови Штаба за ванредне ситуације обишли завејана села на Повлену » Вести » Чланови Штаба за ванредне ситуације обишли завејана села на Повлену
Чланови Штаба за ванредне ситуације, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевицћ и директор Дирекције за урбанизам и изградњу Ваљева Милан Матић, са дежурном екипом Хитне помоћи обишао је најугроженија старачка домаћинства на Повлену. На 40 километара удаљености од Ваљева, на 800 метара надморске висине, надомак села Мравињци, у засеоку Дијевица живе старице Милијана (82) и Вукосава Милутиновић (82).
Милијана каже да не памти овакав снег и да су зиме до сада у овом крају биле јаке и дуге, али никад као ова.
„Толике године сам овде бивала, имала краве, овце, шталу одржавала. Овако никад није било. Једно јутро кад сам устала, не види се прозор од снега. Ово је сачувај Боже и мајко Божија“, каже Милијана.
 
Милијанина јетрва Вукосава живи у дворишту поред и навикла је на тежак живот, али овакву зиму не памти:
 
„Ово сваки дан пада и од мраза хоћеш да цркнеш. Ујутро устанем да нахраним неколико оваца. Морам да вежем главу поњавом. Од зиме не могу да изађем, а сама сам. А хоће жива душа и да поједе и попије.“
 
Осамдесетседмогодишњи Тома Милићевић живи сам, слеп је и болестан. Упркос томе, успео је да очисти лопатом снег са стаза испред куће и до штале. Прошле недеље се прехладио и од тада му је уграђен катетер. Екипа Хитне помоћи га је обишла и заменила му катетер. Осим здравственог прегледа добио је оно, што му како каже највише недостаје, разговор са људима. У разговору са градоначелником Ваљева испричао је да нема никога, да су му дрва далеко од куће, па се мучи да до њих дође.
 

„Добро се борим, али ме ово  усаравило. Кад ми је опет стала мокраћа пре неки дан, хтео сам да се убијем. Имам ту једну пушку и хтео сам да се убијем. Али сам се бојао да ће од пушке ватра ухватити ове моје дроње, па ће изазвати пожар. Да сам имао пиштољ, убио би се“, каже деда Тома.
 
Екипа Хитне помоћи Дома здравља у Ваљеву је свакодневно на терену и помаже грађанима. Често су потребни велики напори и сати да се екипа пробије до завејане куће. Др Дикосава Вујетић, начелница Службе Хитне помоћи каже да њене колеге често уз асистенцију ватрогасаца и путара долазе до пацијената.
 
„Ми морамо да дођемо до људи који су завејани у беспућу. То нам је посао. До овог пацијента Томе Милићевића је екипа ишла два сата да би му променили катетер“, каже др Дикосава Вујетић.
 
Градоначелник Зоран Јаковљевић, који је командант Штаба за ванредне ситуације града Ваљева каже да су удаљена подручја нарочито погођена снежним падавинама, а посебно старци који живе сами.
 
„Данас смо обишли ове старце, донели нешто намирница,  попричали са њима. Уверили смо се да надлежне службе дају све од себе и да су путеви очишћени добро, колико то у овој ситуацији може бити. Свих ових дана надлежне служне су на терену и обилазе оваква места. Наш циљ је да помогнемо свима који немају никога, или немају помоћ од својих најближих. Уверили смо се и да је регионални пут преко Мравињаца добро очишћен. Локални путеви су делимично очишћени, јер на неким деловима не могу да прођу машине“, каже градоначелник Ваљева.
 
„Услед екстремно великих снежних падавина које су нас ове године задесиле у кратком периоду, одлучили смо да помогнемо домаћинствима која су одсечена од света. На Медведнику и Повлену без обзира што локалне и некатегорисане путеве до сада по програму Дирекције нисмо чистили, упутили смо машине да чисте. Ту углавном живе старачка домаћиства. Пре три дана су ове путеве прочистиле мале машине, јер велике не могу да прођу због уских путева, дрвећа које расте уз пут. Самим тим су и путеви слабије очишћени, али је превелики ризик за безбедност људи који управљају великим машинама, упутити их на овако уске путеве. И у наредном периоду ћемо наставити са радовима и да дођемо до свих домаћинстава која су одсечена. Тренутно нема угрожених домачинстава“, каже Милан Матић, директор Дирекције за урбанизам и изградњу Ваљева.

Leave a Comment