Делегација Ваљева боравила у словачком граду Приевдзи

Почетак » Делегација Ваљева боравила у словачком граду Приевдзи » Вести » Делегација Ваљева боравила у словачком граду Приевдзи
Делегација Ваљева коју је предводио градоначелник Станко Терзић и у којој су били члан Градског већа Никола Радојичић и начелница Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Милена Ђуричић присуствовала је од 17. до 19. маја Данима Приевдзе, словачког пријатељског града. Ове године Дани града Приевидзе су били нарочито значајни, јер су обележене две ретке годишњице. Прва је 900 година од првог писаног помена Приевидзе, а друга је 630. годишњица добијања градских привилегија, које је доделила краљица Мери Анжујска 1383. године.
 
Град је бројним дешавањима обележио ове јубилеје. На градском тргу су приказане вештине мајстора старих заната, народна уметност, традиционална храна, наступала је Државна опера из Банске Бистрице, одржане су позоришне представе, концерти, изложбе.
 
Прославу у Приевидзу су увеличали и бројни гости. Из чешког града Шумперка су били градоначелник Марек Заплетал са супругом и заменик градоначелника Петр Сухомел са супругом, Алена Сидорова из Одељења за културу, образовање и међународне односе. Словеначки град Велење представљао је градоначелник Бојан Контич, начелник Управе Андреј Катић и Мојца Зевар, шеф кабинета градоначелника Велења. Из пољског Јастрзебие Здрој су дошли Криштоф Баржеј, представник градоначелника и чланови Градског већа Андреј Матузијак и Витолд Косиорек, начелник Одељења за економију и промоцију града  Михал Домагала  и Јануш Јуржак, директор Културног центра.
Госте из пријатељских градова су дочекали представници Приевидзе, на челу са  градоначелницом Катарином Махачковом. Заменик градоначелника Приевидзе Лубош Максина је рекао да Дани Приевидзе нису само посебна прилика да се представе домаћи и страни уметници, већ и прилика да се размене искуства и да се окупе пријатељи из других градова.
 
Осим свечаног програма, гости из пријатељских градова су обишли и фабрику „Нестле“, индустријски парк, фабрику за производњу ултра лаких авиона, разменили искуства о раду комуналних полиција, начину рада великог спортског комплекса са затвореним базеном у Приевидзи итд.
 
Делегација Ваљева је са представницима словеначког града Велења разговарала о продубљивању сарадње ова два града у области привреде и образовања, у складу са досадашњом позитивним искуствима са фабриком „Горење“  и разменом ученика из ваљевске Техничке школе.
 
Градоначелник Велења је упутио позив представницима Ваљева да у септембру посете овај словеначки град који тада обележава свој Дан града.

Leave a Comment