Енергетска ефикасност

Почетак » Енергетска ефикасност » Вести » Енергетска ефикасност

 

Компанија Siemens настављајући турнеју по Србији под називом „Еенергетска ефикасност и брига о животној средини“, презентовала је у Ваљеву решења која могу унапредити енергетску ефикасност јавних установа и комапанија, што би утицало на смањење емисије штетних гасова и загађења животне средине, али и на рационалније пословање. Презентацији под називом „Siemens dan“ у Ваљеву присуствовали су представници локалне самоуправе, комуналних предузећа и привредници.
 
Циљ данашње презентације је на првом месту био да Сименс представи широј јавности шта је то што ова компанија, лидер у области електронике и електротехнике, ради у сектору енергетске ефикасности и на заштити животне средине. Такође, циљ је био и размена идеја из области заштите животне средине и креирању производа и решења која унапређују енергетску ефикасност и користе обновљиве изворе енергије. „Једна од идеја која би могла да се реализује у Ваљеву је коришћење термалних вода којима ваш Град и околина располажу, јер се та вода може искористити на првом месту за грејање стамбених јединица или других објеката. Уз то, и био-маса је погодна за производњу електричне или топлотне енергије. Ово су само неке идеје, ја сам сигуран да ће их бити више, а компаније Сименс може у сарадњи са локалном самоуправом понудити конкретна решења. Такође је потребно размишљати и о финансирању таквих пројеката, а за то би могла да се искористе средства предприступних фондова Европске уније или повољни кредитни аранжмани који су намењени имплементацији инфраструктурних пројеката“, оценио је Душан Мушкатировић, директор сектора Енергетике компаније Сименс.
 
„Знамо да су гео-терманлне воде на релативно малим дубинама на подручју града Ваљева, али у овом тренутку немамо довољно информација о томе. Здравствени центар је радио истраживања у кругу болнице, а истраживања су спроведена и у Петници. Сматрам да би уз добре пројекте у партнерству са Сименсом требало детаљније размотрити могућност коришћења ове енергије“, рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић након презентације и састанка са руководством компаније Сименс.
 
Иначе,  „зелене“ технологије представљају индустрију са великом стопом раста, па је Сименс у прошлој години у овој области остварио приход од чак 24 милијарде евра, захваљујући богатом портфолију технологија и производа који штите животну средину. На презентацији у Ваљеву акценат је био на унапређењу у преносу и потрошњи електричне енергије, на оптимизацији система за грејање и хлађење, али и на коришћењу штедљивих уређаја у домаћинствима и предузећима, са фокусом на уштеде и повољне еколошке ефекте који се могу остварити.
 

Leave a Comment