Гост из Бугарске однео победу на Ваљевском релију

Почетак » Гост из Бугарске однео победу на Ваљевском релију » Актуелно » Гост из Бугарске однео победу на Ваљевском релију

Ваљевски рели је званично отворен у суботу, испред Центра за културу, а такмичарски део уследио је у недељу.

Организатори Ваљевског релија су подсетили да ауто – спорт у Ваљеву има традицију дугу више од пола века. Ваљевац, Матија Стојанац, учесник овогодишњег релија, дао је предлог да Ваљевски рели понесе име његовог стрица, који је итекако заслужан јер је много допринео за ауто – рели у Србији и у Ваљеву. Живот је посветио аутомобилизму и рели вожњама, човек који је освојио „Златну кацигу“ и три пута био шампион државе. Ауто – спорт у Ваљеву датира од 60-их година прошлог века. Миодраг Филе Стојанац спада у генерацију која је почела да вози 70-их година.

Пре него што се прешло на званично отварање релија интонирана је државна химна.Организацију овог такмичења подржало је руководство града Ваљева. Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић на званичном отварању релија обратио се и поздравио све присутне.

„Добро вече Србијо, добро вече Ваљево!. Срећан сам што се рели поново вратио у Ваљево. Такмичарима желим пре свега добро здравље, пуно успеха и да нема повреда и незгода. Нека победи најбољи и видимо се опет идуће године у Ваљеву“, истакао је у свом обраћању градоначелник Гвозденовић.

Скупу се обратио и Душан Дуца Борковић, наш најбољи аутомобилиста, човек који је дошао и увеличао ово такмичење.

„Драги пријатељи, видим да овде највише има вас Ваљеваца који толико пратите и волите овај спорт. Хвала вам на позиву и гостопримству, јер се много лепо осећам овде код вас, од првог тренутка када сам дошао. Искористићу прилику, да као неко ко на најбољи начин промовише овај спорт не само овде већ и у иностранству, да се захвалим и честитам момцима на огромном труду да врате рели овде у Ваљево, и наравно граду Ваљеву и градоначелнику који је стао иза целог овог пројекта, јер наравно без њих не би било релија и морамо да им се из дубине срца захвалимо“, рекао је аутомобилиста Борковић. Он је додао да много воли ове терене, да је возио овде последњи пут баш на Дивчибарама, али да за себе не може да каже да је релиста, пошто је возио само један озбиљан рели у животу. Јако му је жао што се ове године Србија рели не одржава овде, али можда ће се то десити неких наредних година. Борковић је истакао да му је рели најдража дисциплина а учесницима релија пожелео добру борбу, наравно без озбиљних повреда и да најбољи победи.

Након званичног официјелног дела приступило се процедури старта, на којој је присуствовао и градоначелник, а потом је уследило представљање такмичара.

На листи пријављених такмичара се нашло 28 екипа, од тога 26 из Србије и две из Бугарске. Мирослав Ангелов, актуелни шампион Бугарске и његов сувозач Георги Гаџев и Никола Мишев и сувозач Јанаки Јанакиев.

Бугарска посада Мирослав Ангелов и Георги Гаџев су победници Ваљевског релија. Наступ Бугарске посаде био је веома атрактиван, те је Ваљевска публика имала прилику да види много тога.

Друго место у генералном пласману за Шампионат Србије, а победу у класи 4 однела је домаћа посада – Жељко Милутиновић и Урош Лукић. Трећепласирани у Ваљеву је победник из Охрида Александар Дучић и Владимир Зарић, а били су други у класи. У 1. класи славили су Александар Томић и Владимир Митрашиновић. Друго место, за 38.2 секунде заостатка припало је Ђорђу Аџићу и Борису Пауновићу, док је треће место припало Матији Стојанцу и Немањи Ћирићу.

Победу у класи 2 однели су Небојша Ивковић и Андријана Ковачевић из „АСК РИД СПОРТ“. Сребро је понела посада из Ужица – Томо Никитовић и Марко Милановић. Трећа позиција је припала Ненаду Милановићу и Филипу Алемпијевићу. Жељку Милутиновићу и Александру Дучићу, на победничком постољу у 4. класи, придружили су се Горан Рабасовић и Милан Јањић, посада из Бајине Баште. У класи 5 победик је Владица Рабреновић, који је славио у  укупном пласману. Мирослав Бранковић и Намања Петровић су завршили на другом месту, док су трећи били Владимир Бота и Милош Ђукић.