Министар Велимир Илић отворио постројење за воду у Ваљевској Каменици

Почетак » Министар Велимир Илић отворио постројење за воду у Ваљевској Каменици » Вести » Министар Велимир Илић отворио постројење за воду у Ваљевској Каменици
Министар грађевинарства и урбанизма Републике Србије Велимир Илић је у петак у Ваљеву разговарао са руководством града, а потом у Ваљевској Каменици пустио у пробни рад фабрику за прераду воде и присуствовао манифестацији „Петровдански дани“, која се одржава у овом селу.
 
Градоначелник Станко Терзић је подсетио на неке пројекте које је у претходном мандату подржао Велимир Илић, попут реконструкције и адаптације верских објеката, изградње локалних и регионалних путева, санације клизишта и кућа уништених у клизиштима, пута према Дивчибарама, као и изградња нове топлане.
 
„Од министра Велимира Илића затражили смо помоћ у решавању неколико градских проблема међу којима су и две жалбе, републичког јавног правобранилаштва на одлуку града да продаје објекте и земљиште у индустријској зони и жалба грађана на план генералне регулације центра града. Ви сте сведоци колико смо растеретили саобраћај пробијањем Синђелићеве улице према Кнез Михаиловој улици. Наш план је да урадимо крак на мосту од Синђелићеве улице до Улице Мирка Обрадовића, како би растереретили Карађорђеву, Пантићеву и Синђелићеву. Тиме ћемо заокружити један инвестициони циклус растерећења саобраћаја у граду. Замолили смо министра да нам помогне да се ураде урбанистички планови који коштају од осам до десет милиона динара, као и новац за радове на путу Седлари –Лелић. Клизиште је оштетило овај путни правац, а за овај правац имамо урађен пројекат и очекујемо да нам министарство помогне и да идуће године кренемо са тим радовима“, рекао је градоначелник Ваљева Станко Терзић.
 
Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић у Ваљеву је у петак најавио велике радове на изградњи аутопута, за које ће бити ангажовани домаћи стручњаци, радници и грађевинска оператива.
 
„Желимо да Ваљево буде центар, раскрсница, да буде главна веза Коридора 11 и Републике Српске и то је ваша шанса коју морате најбоље искористити. Ми желимо да завршимо куће које су уништене од земљотреса на територији града Ваљева и то за оне који су најугроженији. Желимо да наставимо пројекат „Српске куће“, желимо станове за социјално најугроженије и што је најбитније желимо да вас полако припремамо за прикључак за аутопут који долази. Ми желимо да Ваљево буде један центар, једна раскрсница. Значи ви постајете главни улаз у Републику Српску и Федерацију БиХ“, поручио је Велимир Илић.
 
Министар Илић је рекао да Дирекција за обнову и развој Колубарског округа практично више не постоји, али да ће 20 до 25 најугроженијих кућа у земљотресу бити завршено преко Министарства грађевине. Ускоро ће бити формиран регионални центар који би се бавио струком и покривао би читав Колубарски округ.
 
У Ваљевској Каменици је потом у пробни рад пуштена фабрика за производњу воде.
„У грађевинском смислу објекат за производњу воде за пиће је завршен, али у технолошком се ради на финим подешавањима овог постројења“, рекао је в.д. директора ЈП „Водовод“ Ваљево Ђорђе Павловић пре пробног пуштања у рад водоводног постројења у Ваљевској Каменици. Он је рекао да ће се у наредним данима радити на томе да мештани тог села што пре добију здраву пијаћу воду.
 
Градоначелник Станко Терзић је рекао да ово место заслужује много више и да ће се у наредном периоду трудити да се побољша комунална инфраструктура, како би се Каменици вратио некадашњи сјај и подсети да се на постројењу ради већ десетак година.
 
Министар Велимир Илић је рекао да је циљ да свако село има здраву, пијаћу воду и најавио да је министарство које води спремно да помогне све квалитетне пројекте који долазе из Ваљева. Он је затражио да му руководство „Водовода“ достави сву потребну документацију у наредних 10 до 15 дана, обећавши да ће Министарство грађевинарства и урбанизма са 100.000 евра финансирати обезбеђивање технолошких услова за нормално снабдевања мештана Ваљевске Каменице пијаћом водом.
 
 

Leave a Comment