Настављене активности на решавању проблема у приватизованим предузећима

Почетак » Настављене активности на решавању проблема у приватизованим предузећима » Вести » Настављене активности на решавању проблема у приватизованим предузећима

 

Нагомилани дугови, рачуни у блокади, радници без посла и плата, главни су проблеми великог броја приватизованих предузећа. Све је дужи списак послодаваца који и после неколико година нису успели да испуне обећања и оживе купљене фирме. Градско руководство Ваљева предузело је низ активности у циљу превазилажења насталих проблема и спречавања даљег продубљивања кризе у којој су се нашле поједине ваљевске фирме.
Након састанка градоначелника Зорана Јаковљевића са представницима синдиката седам ваљевских приватизованих фабрика, заменик и помоћник градоначелника, Станко Терзић и Радивоје Милутиновић, састали су се данас са представницима округа, правосуђа, пореске управе и инспекије рада како би се упознали са судским споровима у вези пословања Минсе (некадашњег ’’Узора’’),’’ Новог Елинда’’, ’’Нове Србијанке’’ и ФВ ’’Градац’’.
Део радника ових фирми је покренуо судске поступке на основу решења инспекције рада. Договорено је ажурирање пристиглих пријава, праћење тока њиховог извршења и убрзавање поступака. Оцењено је да је најургентнија ситуација у ’’Градцу’’ где је седморо радника ступило у штрајк глађу.
И поред тога што локална самоуправа нема законских надлежности у овој ситуацији, градско руководство је преузело посредничку улогу и већ су учињени одређени кораци према републичким институцијама и установама. Са проблемима у приватизованим предузећима упознати су у Министарству економије и регионалног развоја и Агенцији за приватизацију, јер се највећи број тужбених захтева запослених односи на поступак приватизације. Руководство града је позвало власнике фирми да почну да послују у складу са законским обавезама за добробит својих фирми, радника, али и целог града.
Циљ данашњег састанка био је да се убрзају процеси које су радници поднели пред нашим судовима.
Закључено је да је неопходна чвршћа комуникација са представницима тужилаштва и полиције, али и катастра и Агенције за привредне регистре, како већ постојећи проблеми не би ескалирали. Први наредни састанак планиран је са јавним тужилаштвом.У данашњим разговорима учествовали су Љиљана Караћ, председник Основног суда, Јасмина Игић, председник Привредног суда, Зорица Ђоговић, директор Пореске управе, Милоје Обреновић, начелник Колубарског округа и Алекса Милошевић, начелник инспекције рада.
 

Leave a Comment