О актуелној ситуацији у „Новој Србијанки“ и другим привредним темама

Почетак » О актуелној ситуацији у „Новој Србијанки“ и другим привредним темама » Вести » О актуелној ситуацији у „Новој Србијанки“ и другим привредним темама
Заменик градоначелника Драгољуб Крстић говорио је на данашњој конференцији за новинаре о актуелној ситуацији у „Новој Србијанки“ и  другим важним привредним темама. Он је оценио овом приликом да су спорне приватизације скупо коштале Град и да су бројне фирме, које су некада биле окосница привреде ваљевског краја, након лоших приватизација потпуно уништене, њихова имовина распродата, а радници остали без посла. Након уласка „Нове Србијанке“ у стечајни поступак, предузећа које је имало велики потенцијал и које је пословало некада веома успешно, руководство Града у сарадњи са надлежним државним институцијама и Владом Србије предузело је све мере да се покрене поступак како би се имовина „Нове Србијанке“ сачувала.
 
„Да нисмо стали на пут овој агонији, „Нова Србијанка“ би остала без имовине. Реч је  о 12-13 хектара земљишта које је опремљено инфраструктурно. Ово предузеће је потпуно уништено,  опрема је исечена и продата и све то на очиглед целог Града и некадашњег руководства. То није било довољно, па су власници покушали да пренесу и имовину на другу компанију која је у њиховом власништву, ти уговори су потписани, али на сву срећу нису пуноважни. Ради се о имовини вредној од 12-14 милиона евра, и нама је свакако приоритет да то сачувамо.  Да ми нисмо реаговали, Град би остао без имовине у овом случају која би била измештена из Нове Србијанке“, рекао је Крстић.
 
„Ми имамо већ потпуно извесне инвеститоре, али о теме нећемо говорити док се ова правна ситуација не разреши. Сада улазимо у судски поступак који неће бити ни мало лак. Наш је мотив да по сваку цену имовину спасемо и ставимо у функцију новог инвестирања, а већ у наредних неколико месеци би могли да реализујемо нове уговоре“, нагласио је заменик градоначелника и додао да ће Град, иако нема обавезу, обезбедити минималну једнократну помоћ за запослене у „Новој Србијанки“, они ће стећи статус у Националној служби за запошљавање како би имали и право на накнаде.
  

На данашњој конференцији за новинаре заменик градоначелника Драгољуб Крстић истакао је да је апсолутни приоритет руководства Града да смањи број незапослених. Он је говорио између осталог и о предузећу „Ваљево-пут“ и најавио да је један инвеститор заинтересован да улаже у ово предузеће. „Када је реч о индустријској зони, у поступку је процедура да  се за парцеле обезбеди комунална инфраструктура, а ради се и пројекат саобраћајница и тек тада можемо говорити о правом пословном простору који можемо нудити инвеститорима“, рекао је Крстић и додао да је руководство града отворило предходни поступак за реактивирање инвестирарања у Паунску бању која није активна већ 20-30 година, а иначе има богату традицију дугу 100 година и изузетне лековите потенцијале. На основу детаљних хидро-геолошких истраживања ућиће се у скупштинску процедуру уз доношење одлука за реализацију овог пројекта. План је да окосница централног дела ове Бање буде у експлоатацији и да сходно томе Град понуди Бању инвеститорима, како би овај ресурс био искоришћен.  
 

Leave a Comment