Обележавање 115 година од рођења Десанке Максимовић

Почетак » Обележавање 115 година од рођења Десанке Максимовић » Вести » Обележавање 115 година од рођења Десанке Максимовић
У Ваљеву и Бранковини јуче је обележена 115. годишњица од рођења највеће српске песникиње Десанке Максимовић. Сваке године, жири за доделу награде „Десанка Максимовић“ додељује ово вредно признаје. Ове године, жири у саставу Гојко Божовић, Дејан Илић, Предраг Петровић, Даница Вукићевић и председница жирија, песникиња Радмила Лазић, одлучио је да награду „Десанка Максимовић“ уручи песнику Милану Ђорђевићу из Београда.
 
Наведено је да је Ђорђевић награђен за целокупно песничко дело и допринос српској поезији, за живу, динамичну песничку присутност на српској песничкој сцени од 1979. године када је објавио прву збирку песама “Са обе стране коже“, као и за витализацију песмотворног језика и оживотворење запостављене песничке форме каква је песма у прози.
 
Традиционално већ 20 година, свечаност уручења награде одржана је тачно у подне у Бранковини, на дан рођења Десанке Максимовић. Песнику Милану Ђорђевићу награду је уручио управник Задужбине „Десанка Максимовић“ Станиша Тутњевић.
 
Програм у Бранковини је започео полагањем цвећа и венаца на хумку Десанке Максимовић. Начелница Градске управе за друштвени развој, финансије, имовинске и инспекцијске послове Јелица Стојановић поздравила је присутне госте у име Града Ваљева, који је покровитељ и овогодишњих мајских дана посвећених Десанки Максимовић.
 
„Десанка је после Јефимије, прва дама која је женску поезију вратила у први ред српске књижевности. Ми смо у Ваљеву поносни на то, јер је тиме и литерарну славу, заслужену „Мемоарима“ Проте Матеје Ненадовића и „Писмима“ Љубе Ненадовића, вратила тамо где треба да буде, дакле у Ваљево и баш овде, у Бранковину“, рекла је Јелица Стојановић.
Присутнима су се обратили проф. др Слободан Ж. Марковић, председница жирија за доделу награде Радмила Лазић, глумица Рада Ђуричин,  директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Зорица Милинковић, а глумица Катарина Вићентијевић и ваљевски гимназијалци су рецитовали стихове Десанке Максимовић. У музичком програму су учествовале чланице квартета „МИСС“.
 
На Тргу песништва у центру Ваљева, пред спомеником у лику Десанке Максимовић, нешто раније у току дана је одржан  Поетски час на коме су своје и Десанкине стихове говорили млади песници и рецитатори Ваљевске гимназије. 

Leave a Comment