Отворена стална музејска поставка у Кући Ненадовића

Почетак » Отворена стална музејска поставка у Кући Ненадовића » Актуелно » Отворена стална музејска поставка у Кући Ненадовића

Протеклог викенда отворена је стална музејска поставка у Кући Ненадовића у Историјском комплексу Бранковина код Ваљева.Кућа Ненадовића је реплика породичне куће из 19. века. Саграђена је у периоду 2002 – 2004. године средствима Министарства културе и Министарства туризма, као „макета у природној величини“. Почетком 2019. године, уз подршку града Ваљева, кућа Ненадовића је легализована и објекат је приведен музејској намени са циљем да се посетиоцима Историјског спомен комплекса Бранковина, који већ деценијама обилазе некрополу Ненадовића, пруже додатне информације како о овој значајној породици, њеном пореклу и њеним познатим и мање познатим члановима, тако и о култури становања у Србији у 19. веку.У складу са наведеним чињеницама музејска поставка има два елемента. Први је музеографско – историографска нарација „Прича о Ненадовићима из Бранковине“, а други је елемент на тему „Реконструкција културе становања током 19. века“.

На почетку програма, присутне је поздравила директорка Народног музеја Ваљева Јелена Лекић, након чега се у име града Ваљева обратио члан Градског већа задужен за културу Дејан Богојевић.„Град Ваљево је почетком ове године легализовао кућу Ненадовића која је свакако једна од најзначајнијих српских породица. Скоро две деценије након изградње, кућа је била препуштена зубу времена. На иницијативу Народног музеја Ваљево и града Ваљева је приведена својој основној намени. Част ми је и изузетно задовољство што сам данас овде у вишеструко гласовитој Бранковини да заједно са вама обележим овај изузетно значајан културно – историјски догађај за цео српски народ“, нагласио је Дејан Богојевић, члан Градског већа задужен за културу.На крају програма у име породице Ненадовић обратио се Милош Ненадовић, директан потомак Проте Матеје, који је доцент на Архитектонском факултету Универзитета у Београду.