Поплаве у ваљевском крају

Почетак » Поплаве у ваљевском крају » Вести » Поплаве у ваљевском крају
На јуче (субота, 4. јул) поплављеним подручјима у приградском Новом Насељу, где су настале површинске воде, Горићу, где је поплављено подручје од Пантића пута до речице Перајица и у селу Попучке, где се излила речица Кривошија, вода се данас потпуно повукла у своја корита.
 
Услед великих климатских промена и обилних падавина које су захватиле већи део Европе и поплавиле делове Аустрије, Пољске, Чешке, Швајцарске и Србије, јуче су пале количине кише, незабележене последњих деценија и поплавиле дворишта и куће и у ваљевском крају. Надлежне службе су јуче за време падавина биле на терену, а јутрос (недеља 5. јул) је хитно заседао и Штаб за елементарне непогоде града Ваљева, којим је председавао градоначелник Зоран Јаковљевић. Јавним службама су издате наредбе да изврше санацију насталих последица.
Јавна комунална предузећа „Водовод“ и „Видрак“ и ватрогасно-спасилачка јединица избацују воду из поплављених објеката и дворишта и испирају поплављене површине. Дирекција за изградњу Ваљева, али и предузећа путне привреде чисте канале поред пута М-4 Ваљево- Београд, регионалног пута Попучке-Караула- Уб, Ваљево- Дебело брдо у Седларима и локалних путева на пострадалом подручју. Водопривредна организација АД „Смедеревска Паланка“ сече и уклања изваљено дрвеће из речних корита речица Кривошија, Перајице и реке Љубостиње, како би обезбедили максималну пропусну моћ речних подручја на угроженом подручју, у случају нових великих вода. Завод за јавно здравље ће након испирања површина, извршити дезинфекцију поплављених објеката, дворишта и јавних површина. Власници парцела и објеката дужни су да чисте канале поред својих поседа, у складу са важећом законском регулативом и градском одлуком. На терену су од јутос и представници Градске комисије за процену штете изазваних елементарним непогодама, који ће утврдити број оштећених објеката и проценити штету. Оперативни Штаб за елементарне непогоде града Ваљева проценио је да у овом тренутку није потребно ангажовање Војске Србије.
 
Градоначелник Ваљева је поред ангажовања надлежних служби, контактирао надлежне републичке органе с циљем помоћи у санацији насталих последица. Активностима на санацији последица поплава координира Одељење за ванредне ситуације Колубарског округа-Ваљево, а Окружни центар за обавештавање прикупља информације о стању на пострадалом подручју и обавештава надлежне службе. Након краткотрајних, али обилних падавина, какве нису забележене последњих деценија, осим надлежних служби на лице места су изашли и представници локалне самоуправе. Начелница Градске управе Јелица Стојановић била је на терену одмах по престанку падавина, а данас током дана дежура заменик градоначелника Станко Терзић, надгледајући мере које се предузимају на отклањању последица.

Leave a Comment