Размена добре праксе – „Ваљево за децу“

Почетак » Размена добре праксе – „Ваљево за децу“ » Вести » Размена добре праксе – „Ваљево за децу“
Представници Ваљева су протекле недеље у Врднику учествовали на скупу размене добре праксе под називом „Спровођење политика и мера које подржавају образовање и васпитање сиромашне деце на локалном нивоу“. На састанку који је организовао Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије у сарадњи за Фондом Уједињених нација за децу и омладину (UNICEF), Ваљево је као достигнуће представило мере подршке у образовању деци из осетљивих група, посебно резултате спровођења Локалног акционог плана за образовање Рома у Ваљеву и Локалног плана акције за децу.
 
Захваљујући различитим програмима који се финансирају из буџета Града Ваљева нашим најугроженијим младим суграђанима и њиховим родитељима су доступне различите врсте подршке почев од једнократних помоћи, преко накнаде путних трошкова пратиоца деце са сметњама у развоју, накнаде за трошкове смештаја у обданиште детета трећег по реду, накнада за набавку школског прибора и народне кухиње и боравка за децу и младе са сметњама у развоју. Сваке године Град Ваљево са партнерима организује бесплатну летњу тромесечну школицу пливања за стопедесет деце у Спортско-рекреативном центру „Петница“ да би се оспособила за самостално пливање. Преко двеста деце годишње добије новчану помоћ за набавку одела и средстава за личну хигијену. Уз ангажман основних школа и удружења прошле године организоване су корисне акције за угрожену децу, између осталих припремну обуку за полагање матурског испита, излети за децу са сметњама уразвоју, курс страног језика за децу из хранитељских породица. Око триста деце добија финансијску помоћ за набавку школских књига.
 
Наш град је запажен по програмима подршке деци и омладини која су у школама и факултетима, међу којима се истиче стипендирање ромских и талентованих ученика и студената, као и разни видови подршке деци чији су родитељи борци или ратни војни инвалиди. Као резултат предузетих мера у оквиру образовне инклузије Рома, у Ваљеву је забележен потпун обухват ромске деце обавезним предшколским и основношколским образовањем. Из године у годину се повећава број ромских младића и девојака који уписују и завршавају неку од средњих школа у Ваљеву.
 
Захваљујући програму стипендирања доступне су нам информације о младим Ромкињама и Ромима који су изузетни студенти на државним факултетима у Београду. Као највећи изазови у образовању и политици према деци и младима који се школују стоје између осталог повећање броја деце до 5,5 година која су обухваћена предшколским образовањем, посебно ромске деце и њихово праћење и организовање подршке током целокупног образовања, обезбеђење бесплатних уџбеника за већину деце, као и организовање квалитетне ђачке кухиње. Подршка деци и родитељима са сеоског подручја и прилагођавање школа и образованог програма ученицима са инвалидитетом, посебно за децу оштећеног вида или слуха, сматрају се важним питањима која је потребно решавати. Допунска и припремна настава за децу у основним школама као и већа укљученост сиромашне деце у програме локалних установа културе (библиотека, музеј, базен, позориште, рекреација, итд) стоје пред заједницом у Ваљеву као изазов.
 
Поред Ваљева у размени добре праксе у Врднику су учествовали представници локалних самоуправа из Новог Сада, Бечеја, Врбаса, Новог Пазара, Велике Плане, Лознице, Љубовије и Жагубице. Нашу делегацију коју је предводила Зора Бојичић, начелница Одељења за друштвене делатности, чинили су и Снежана Трифуновић из исте службе и Дејан Маринковић, председник друштва „Ром“ из Ваљева.
Презентацију везану за овај догађај можете преузети овде .

Leave a Comment