Школицу пливања похађало 180 деце

Почетак » Школицу пливања похађало 180 деце » Вести » Школицу пливања похађало 180 деце
Завршена је Школица пливања коју је град Ваљево финансирао у оквиру реализације Локалног плана акције за децу. Током летњег распуста, колико је трајала Школица пливања, 180-торо деце, ученика првог разреда ваљевских основних школа, у највећем броју из социјално и материјално угрожених породица, је научило да плива. Ово је традиционални програм, који град Ваљево реализује од 2008. године и до сада је Школицу похађало 650 деце.Овогодишња Школица пливања реализована је у три групе, по 60 ученика, а данас је завршни испит из пливања полагала последња трећа група.
 
„Локални акциони план за децу је стратешки документ града Ваљева који је у имплементацији од 2008. године. Програм је обухватио око 2600 деце до сада, а циљ програма је стварање бољих услова за живот деце и њихову имплементацију у пуном смислу те речи у друштво. Ове године смо определили два милиона за овај програм, а а од 2008. године до данас издвојено је око 15 милиона динара. Иако су економске прилике тешке, ова буџетска позиција никада неће бити доведена у питање, а већ за следећу годину планирамо да повећамо буџет за ту намену. Ове године програм је обухватио 1000 деце, од тога њих 180 је прошло Школицу пливања и то је свакако једна од лепших активности и значајна је у животу сваког детета. Овде су имали прилику да заједно са инструкторима савладају ову вештину која ће им бити значајна током целог живота“, рекао је данас на базенима у СРЦ „Петница“ Александар Вујић Суботић, начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове.
 
Лиценцирани тренер пливања и професор физичког васпитања Ерика Јовановић, која је током Школице пливања радила са децом, нагласила је овом приликом да је ове године повећан број деце која су похађала Школицу пливања. „Велики је значај пливања код деце у овом узрасту и добро би било када би било довољно новца па да буду сви прваци у Ваљеву укључени и то би било најбоље. Велики број деце први пут у животу се сусрело са базеном и са водом, тако да је наш заједнички велики успех што смо их научили да пливају. Пливање као спорт је веома битан у овом узрасту, а посебно у оваквим околностима рада где се они социјализују и имају комплетан третман од 9 сати до један. Било би добро када би било довољно новца па да се укључе у овој програм не само сви прваци, већ и предшколци“, рекла је овом приликом Ерика Јовановић.
 
Председник Пливачког клуба „Валис“ Бранислав Ковачевић захвалио се овом приликом граду Ваљеву што је препознао важност реализације једног оваквог пројекта.“О свему томе довољно говори податак да смо повећали број деце на 180. Велики број те деце по први пут долази на безене у Петници, што је само по себи већ успех. Велики број деце никада није ушло у воду и најважније у овом пројекту је социјални и безбедносни аспект. Савко дете у Ваљеву би требало да научи да плива“, рекао је Ковачевић.
 
Осим Школице пливања, град Ваљево је у овој години из Локалног плана акције за децу реализовао и програм боравка деце на планини Повлен који је обухватио 700 деце, као и програм помоћи за 25 деце из социјално и материјално угрожених породица по евиденцији Центра за социјални рад кроз набавку гардеробе и средстава за личну хигијену.
 

Leave a Comment