Свечано пуштен у рад нови котао од 50 МW у ваљевској Топлани

Почетак » Свечано пуштен у рад нови котао од 50 МW у ваљевској Топлани » Вести » Свечано пуштен у рад нови котао од 50 МW у ваљевској Топлани
Нови котао снаге 50 мегавата данас је свечано пуштен у рад у градској Топлани. Котао је у потпуности изграђен средствима из буџета града Ваљева, у износу од 200 милиона динара. Главни извођач је била фирма „Кирка сури “ из Београда.
 
Директор ЈКП „Топлана“ Ваљево Драган Деспотовић се захвалио свим партнерима и фирмама које су учествовале у изградњи котла:
 
„Вреловодни котао капацитета 50 мегавата је мембрански, надпритисни котао предвиђен за сагоревање мазута и природног гаса, при чему ће степен искоришћености котла бити 92 одсто. Котловско постројење је опремљено са највишим степеном аузоматизације, тако да ће котао радити у оптималном, аутоматском режиму према потребама грађана за топлотном енергијом. Изградњом овог котла створени су услови за гашење преосталих котларница у граду, поузданији рад, интензиван развој система даљинског грејања и приклучење нових 600.000 квадратних метара или око 10.000 нових стамбених и псоловних јединица.
 
Реализацијом пројекта топлификације града Ваљева, који је финансиран средствима Европске агенције за реконструкцију, Града Ваљева и Чешке развојне агенције, угашено је до сада 30 котларница у граду и изграђено је 13 км вреловодне мреже и 82 топловодне подстанице. Систем даљинског грејања у Ваљеву испуњава највише стандарде у Европи и свету, у производњи , дистрибуцији и предаји топлотне енергије.
 
Омогућена је регулација и мерење испоручене топлотне енергије за све кориснике, као и активно учешће грађана у штедњи топлотне енргије. Сваком кориснику је омогућено да може преузети топлотне енергије онолико колико му је потребно, при чему се за сваки објекат појединачно може програмирати режим грејања за годину дана у напред, за сваки дан током грејне сезоне.
 
Топлана у Ваљеву је у потпуности испунила све стандарде и прописе на пољу енергетске ефикасности. Може се рећи и да смо ишли испред свих у погледу енергетске ефикасности, при чему смо постали лидер у уређености система даљинског грејања. Економичност и енергетска ефикасност и заштита животне средине су стратешки циљеви, које систем даљинског грејања у Ваљеву испуњава“, рекао је директор ЈКП „Топлана Ваљево“ Драган Деспотовић.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић је рекао да је ово један од оних дана за памћење и понос у историји града.
 
„Захваљујем се свим вредним и паметним људима који су започели причу око Топлане и даљинског грејања у Ваљеву. То је сада један од најсавременијих система у Србији. Користили смо све могуће фондове који су нам били на располагању. Изградњу овог новог котла смо финансисрали потпуно из буџета града Ваљева. Ми смо за око две године сопственим средствима изградили котао и омогућили проширење даљинског система даљинског грејања у Ваљеву.
 
Настављамо и даље коришћењем свих фондова, а најновији је кредитни аранжман из немачког КФВ 4, што ће нам омогућити значајно проширење система грејања. Овај нови котао од 50 мегавата, као и претходни котао од 30 мегавата ће нам омогућити да решимо највеће проблеме у Ваљеву. Корисници грејања ће бити ефикасно грејани, али што је најважније, смањиће се загађење ваздуха у нашем граду“, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
 
 
 

Leave a Comment