У току акција пролећног чишћења града

Почетак » У току акција пролећног чишћења града » Вести » У току акција пролећног чишћења града

Акција пролећног чишћења града почела је 8. априла, са прекидима 24. априла и 1. маја због лошег времена и првомајских празника, тако да је данас настављена и трајаће наредних месец и по дана у континуитету, истакао је начелник Одељења за инцпекцијске послове Саша Ивановић. Данас су се овој акцији придружили ученици, њих 200 из ОШ „Сестре Илић“, који су прикупљали смеће на обалама реке Колубаре од белог моста до Храма и у парку испред и преко пута Центра за културу.

Поводом ове акције 22. априла на Дан планете је организована представа за ученике основних школа у којој је учествовао глумац Слободан Бода Нинковић.

Ученици Ваљевске гимназије ће у суботу, 14. маја организовати Еколошки дан, где ће на више локација вршити уклањање смећа и дивљих депонија. Најављено је учешће око 750 ученика свих одељења Ваљевске гимназије. Они ће чистити простор депонија шуме у Рађевом селу, реку Љубостињу у потезу Душанове улице, насеље Пети пук, кеј Колубаре, парк Пећина, насеље Ослободиоци Ваљева, Градац од моста узводно и низводно до стадиона, Видиковац у Брђанима – део код обданишта и шесте нове школе, споменик Стевану Филиповићу, насеље Милована Бјелице, кеј Обнице и шуму испод Маркове столице – онај део који води до Маркове столице. По речима професорке Ваљевске гимназије Гордане Аврамовић  договор је да капацитет сакупљеног смећа буде бар један џак по ученику. „Учествује цела школа, свако одељење након чишћења би требало да остави некакву поруку која би имала едукативни значај, а то је да се апелује на грађане да површине остану чисте за неки дужи период“, истакла је професорка Аврамовић.

Међународни дан паркова је 24. маја, и том приликом ће бити подељене награде за литерално-ликовни конкурс на тему екологике, који је организован тим поводом. У парку на Пећини биће одржана приредба где ће ученици Музичке школе одржати концерт.

На Светски дан заштите животне средине 5. јуна, у плану је заједничка акција војске  из Ваљевске касарне, истраживача и грађана.

Светски дан против исушивања и поплава је 17. јуна и тада ће бити изведена акција чишћења речних корита Јабланице, Обнице и Градца.

ЈКП „Видрак“ Ваљево већ уклања дивље депоније и до сада је уклоњено 350 кубика разног смећа како у самом граду тако и у околини. Акција ће бити спороведена и на Дивчибарима, где ће учешће узети студенти ВИПОС-а. Истраживачи Друштва „Владимир Мандић Манда“ ће такође учествовати у акцији и чистити део од Платана до Споменика борцима револуције и ону другу стазу која води према споменику. Група грађана „Таорска врела“  ће чистити простор на самом Таору.

Све предвиђене акције ће бити спроведене негде до половине јуна, а очекује се и наставак ових активности све до краја јуна.