Управљање отпадом од електронске и електричне опреме

Почетак » Управљање отпадом од електронске и електричне опреме » Вести » Управљање отпадом од електронске и електричне опреме
Центар за европске интеграције Београдске отворене школе, Фондација Хајнрих Бел, удружење ГМ Оптимист и ГУ града Ваљева организовали су данас консултативну радионицу на тему „Управљање отпадом од електронске и електричне опреме“.
 
Отпад од електронских и електричних производа спада у категорију отпада чија се количина прогресивно увећава и његово збрињавање представља озбиљан проблем за локалне заједнице. У том светлу јавља се потреба за бољом комуникацијом између заинтересованих актера, укључивањем организација цивилног друштва у креирање и спровођење локалних политика, али и разумевање хијерархије управљања отпадом и избором најбољих опција за решавање проблема.
 
У изјави за медије, Мирко Поповић, представник Центра за европске интеграције Београдске отворене школе, истакао је:
„Ово је трећа радионица на којој смо окупили све заинтересоване актере на локалном нивоу, тежећи да кроз разговор, размену мишљења, искустава и предлога дођемо до закључака како на најбољи начин организовати систем сакупљања за овај ток отпада, јер се током досадашње примене закона и искустава не само у нашој земљи, већ и у ЕУ показало да је то кључна карика у ланцу управљања електронским отпадом.“
 
Поред Ваљева, консултативне радионице одржане су и у Крагујевцу и Горњем Милановцу и оне су део пројекта „Организације цивилног друштва као мост комуникације између грађана, јавних власти и пословног сектора у процесу управљања отпадом од електронске и електричне опреме“. Циљ овог пројекта је успостављање ефикасног и одрживог система сакупљања отпада од електронске и електричне опреме на нивоу региона Крагујевац-Горњи Милановац-Ваљево и подизање јавне свести, укључивање свих грађана и успостављање једног функционалног система који би резултирао на дугорочном плану решавања овог проблема.
 
На основу резултата консултативних радионица партнери на пројекту израдиће предлог практичне политике који ће понудити конкретне препоруке за успешно управљање отпадом од електронске и електричне опреме.

 

 

Leave a Comment