Ваљево у знаку дуван чварака

Почетак » Ваљево у знаку дуван чварака » Вести » Ваљево у знаку дуван чварака
Овогодишњи седми по реду Фестивал дуван чварака оправдао је сва очекивања организатора и окупио је бројне посетиоце не само из Ваљева већ и из околине. У припреми дуван чварака надметали су се врхунски мајстори, а по оцени жирија, најбоља је била екипа месаре „Корида“. Другопласирана је екипа месаре „Патак“, а треће место заузела је месара „Цветковић“. Сви награђени су добили пехаре и новчане награде. Посебну пажњу изазвали су и гости из Срема који су припремили, за ваљевски крај несвакидашње чварке карактеристичне за тамошњу кухињу. Сви посетиоци имали су прилику не само да дегустирају производе, већ и да се увере у методе и начине припреме чварака, али и да пазаре свеже припремљене чварке као и остале домаће производе којих је на тезгама било у изобиљу. За такву шаролику понуду побринула се Туристичка организација Ваљево која је организовала учешће 57 излагача како би употпунила овај фестивалски дан у Ваљеву и у исто време промовисала домаћу радиност ваљевског краја.
 
Манифестацију је прогласила отвореном начелница Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове и заменица председника Организационог одбора Јелица Стојановић. „Град се потрудио да дан који је у знаку дуван чварака буде баш овакав у Ваљеву, а свакако ћемо настојати и да свака наредна година буде што успешнија. То посебно наглашавам зато што су дуван чварци бренд града Ваљева, а овде ћемо имати прилику  да видимо и остале производе карактеристичне за територију нашег града“, рекла је овом приликом Јелица Стојановић.
 
Град Ваљево је за ову манифестацију обезбедио 1000 килограма масноће. У такмичарском делу манифестације учествовало је 18 екипа, а у ревијалном још две. Пољопривредна школа из Ваљева користила је сопствене ресурсе за прављење чварака, а учесници чваркијаде маст и чварке по завршетку такмичења дали су у хуманитарне сврхе.
 
Овогодишња Чваркијада одликовала се и пригодним културно-уметничким програмом. На платоу испред Центра за културу наступили су народни оркестар  „Абрашевић“, група певача и солиста Драгица Поповић, као и  фолклорни ансамбл  „Ђердан“, али и тамбурашки оркестар из Сремске Митровице. 
 
 
 
 
 

Leave a Comment