Веће о раду установа културе, Дома здравља, апотека, Правобранилаштва и „Валиса“

Почетак » Веће о раду установа културе, Дома здравља, апотека, Правобранилаштва и „Валиса“ » Вести » Веће о раду установа културе, Дома здравља, апотека, Правобранилаштва и „Валиса“
Градско веће је на седници одржаној у петак разматрало извештаје установа културе, Дома здравља, Апотекарске установе и Установе за физичку културу „Валис“.
 
Директор Дома здравља др Миливоје Симовић, подносећи извештај о раду ове установе у претходној години, нагласио је одржавање манифестације „Медицинско село“, коју једино ваљевски Дом здравља реализује у Србији. Реализоване су акције у селима Бранковина, Ставе и Драчић и свака од њих је била успешна и наишла на велико интересовање мештана, рекао је др Симовић и додао:  „У прошлој години почела је са радом амбуланта Пети пук. Такође, Дом здравља пустио је у функцију око 700 квадрата реконстрисаног простора. Половином априла са радом је почела здравствена станица Поћута. Поред постојећих скрининга које радимо, од прошле године почели смо и са скринингом дојке који радимо заједно са Болницом“.
Др Симовић је обавестио да ће идуће недеље са радом почети и апотека при Здравственој станици у Поћути. Он је нагласио да је у 2012. години фактурисано 94% планираних услуга, што је број од 726.640, као и да је рад ове здравствене установе виско оценио Завод за јавно здравље.
 
Градоначелник Станко Терзић је рекао и да ова установа мора из године у годину повећавати сопствене приходе. „Град је уложио велике напоре да вам обезбеди боље услове за рад. Повећали смо средства,  имате 10 милиона у овој години и постарајте се да се бар две амбуланте среде и оспособе за рад“, закључио је градоначелник.
 
Директорка Апотекарске установе „Ваљево“ Љиљана Милинковић је рекла да је претходна година завршена успешно, са позитивним билансом од 280.000 динара. „Покривамо 6 општина Колубарског округа и имамо 9 огранака. Пратили смо Дом здравља у свим акцијама које су спроводили. Иако бележимо пад броја рецепата за 12%, приходи су уједначени у односу на годину пре. Снабдевеност лековима је добра. Планирамо да ове године средимо апотеку „101“ и да отворимо објекат на Петом пуку. Апотека у Поћути биће отворена ових дана, а у плану је отварање објекта у Рајковићу“, рекла је Љиљана Милинковић.
 
Рад установа културе – Матичне библиотеке, Народног музеја, Завода за заштиту споменика културе и Модерне галерије посебно је похваљен на седници Градског већа, нарочито у светлу одлуке Владе Србије, која је и ове четири установе уврстила у листу установа културе од националног значаја. Начелница Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове Јелица Стојановић је саопштила ову одлуку Владе Србије и закључила да је ово резултат доброг рада установа, али и улагања града Ваљева.
 
Центар за културу је функционисао у складу са усвојеним програмом, саопштила је Слађана Марковић, в.д. директора и рекла да је реализован 21 програм мање, али да расте број посетилаца.
 
„У 2011. години наше програме видело је око 54 хиљаде посетилаца што је у просеку 219 посетилаца по догадјају. У 2012. години број посетилаца повећан је за скоро 3000, што значи да је у просеку догадјаје пратило око 250 посетилаца. Све укупно гледалаца било је 103.653“, рекла је Марковићева.
 
Зорица Милинковић, директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ је рекла да је значајно обновљен фонд, издато је 70.000 књига за 140.000 корисника. „Реализована су  43 програма у складу са интересовањима свих наших корисника“, рекла је Зорица Милинковић.
 
Народни музеј је и прошлу годину завршио успешно, а директор Владимир Кривошејев је рекао да је 2012. године отворена нова стална поставка у Кули Ненадовића. „Све садржаје прошле године је видело 120.000 посетилаца,  објавили смо и 10 издања и остварили 35% сопствених прихода, што је више и од препоруке ЕУ да музеји од 20-30% остварују сопствене приходе и много више од српског просека, који је 15%“, рекао је Кривошејев. Он је подсетио и на значајно признање „Туристички цвет“, који је Музеј добио од Туристичке организације Србије, што је још једно у низу призања овој установи и потврда доброг рада.
 
Снежана Радић из Међуопштинског историјског архива нагласила је да је ова установа, поред редовних активности, решавала и 6000 предмета  на основу Закона о рехабилитацији и реституцији. Објављена су и два издања – часопис „Гласник“ и књига о цркви у Миличиници.
 
Завод за заштиту споменика културе покрива територију 14 општина и изводио је мере техничке заштите на непокретним културним добрима, издавао управно – правне акте, а у 2012. години је значајно повећана активност на организовању изложби, презентација и популаризацији кулурног наслеђа у Ваљеву. Директор Радивоје Арсић је рекао да је повећан број стручних радова који су публиковани.
 
Члан Градског већа Милош Катић је похвалио рад ове установе и рекао да је разговарао са привредницима у граду, који су спремни да помогну рад Завода за заштиту споменика културе.
 
Последње две изложбе у Модерној галерији – „Цртежи Михајла Ђоковића Тикала“ и „Љуба – збирка породице Ивана Ћурковића“ су први пут изложене не само у Ваљеву, већ и у Србији и биле су веома запажене, констатовао је директор Модерне галерије Душан Јовановић.
 
Заменик градоначелника Витомир Митровић је похвалио рад ове галерије и рекао да је она институција прве врсте у Србији са тако динамичним програмом. „Треба да на најбољи могући начин представимо културу и градске институције и Ваљево ће учинити све да унапредимо ваше активности“, рекао је заменик градоначелника.
 
Интернационални уметнички студио „Радован Трнавац – Мића“ своју активност у 2012. години је усмерио на три групне изложбе реномираних уметника из Белорусије, Аустралије и Јужне Африке, које су изазвале велико интересовање и посећеност. Директорка „Трнавца“ Мирјана Војић је рекла да је Студио организовао и четири изложбе из сопствене колекције и урадио документарни филм  о овој галерији.
 
Прошла година била је једна од најбољих и најуспешнијих за УФК „Валис“. „Захваљујући доброј посети остварен је добар и финансијски ефекат“, образложио је Милорад Минић, директор ове установе. „У прошлој години је преко 130.000 људи прошло кроз наше објекте. То наравно мора да прати и један добар ниво техничке припреме и одржавања. Први пут је повећан буџет наше установе. Успели смо на одређени начин да повећамо приходе за око 150%. Прошле године ти приходи су се кретали око 23 милиона динара“, рекао је Минић и нагласио да је све спремно за сезону у Петници, која стартује 1. јуна.
 
У односу на претходне године ЈИП „Радио Ваљево“ је у 2012. години редовно измиривало своје обавезе, саопштила је директорка Милена Кузмановић .
„У ишчекивању нове законске регулативе у области информисања, остварили смо и 2.290.991 динар сопствених прихода, уз 4.409.222 динара из буџета града Ваљева и 641.152 из буџета општине Лајковац“, рекла је директорка Радио Ваљева.
 
Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ је реализовало позоришну представу „Кафаница, судница, лудница“ и по седми пут позоришну манифестацију „Абро фест“, у оквиру које су изведене три нове представе. Хор и ансамбл народних игара су учествовали у свим културним манифестацијама у граду“, известио је секретар Друштва Бранко Антонић.
 
Седница Градског већа је завршена подношењем извештаја Заједничког јавног правобранилаштва града Ваљева и општина: Лајковац, Љиг, Осечина и Мионица. У 2012. години правобранилаштво је имало у раду 2307 предмета, а завршена су 1234 предмета. Јавни правобранилац Љиљана Митровић је рекла да реализација предмета не зависи од Правобранилаштва, већ од других институција које су укључене у поступцима.

Leave a Comment