Захваљујући Влади Чешке Републике у Ваљеву се реализују два значајна пројекта

Почетак » Захваљујући Влади Чешке Републике у Ваљеву се реализују два значајна пројекта » Вести » Захваљујући Влади Чешке Републике у Ваљеву се реализују два значајна пројекта
Влада Чешке Републике наставља да подржава и финансира значајне инфраструктурне и еколошке пројекте у Ваљеву. Потписивањем анекса уговора, коме су присуствовали Њ.Е Хана Хубачкова, амбасадорка Чешке Републике у Србији, министар екологије, рударства и просторног планирања Оливер Дулић, директори и представници Чешке развојне агенције, фирме „ВХС“ из Брна и њихови сарадници, омогућена је реализација пројекта изградње топловодног крака до Болнице и Трансфер станице у Ваљеву.  
 
Укупна вредност оба пројекта је око два милиона евра. Влада Чешке Републике инвестираће преко Чешке развојне агенције у  пројекат топлификације Болице 400.000 евра, град Ваљево  определио је из буџета 200.000, док ће министарство животне средине, рударства и просторног планирања Републике Србије издвојити 140.000 евра. За изградњу Трансфер станице Чешка Влада издвојила је 400.000 евра, ресорно министарство Републике Србије 320.000, а Град 210.000 евра.
 
„Најпре је пројектом топлификације Болице било предвиђено да се уграде два котла, међутим уз помоћ министарства животне средине, Болица је урадила истраживања и нашла гео-термалну енергију и зато смо ми предложили нашим драгим пријатељима из Чешке да резервни котао буде на обновљиви извор енергије. Потписивањем анекса уговора тај предлог је прихваћен и на овај начин омогућићемо да се приликом топлификације Болнице искористи обновљив извор енергије“,рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић приликом потписивања анакса уговора и истакао да је Влада Чешке Републике у протеклим годинама уложила преко 3,5 милиона евра у реализацију низа значајних пројеката у Ваљеву из области заштите животне средине и водоснабдевања. „Ово значајно инвестиционо улагање је најбоља потврда да је Град имао квалитетне пројекте и планирамо да наставимо са аплицирањем са пројектима као што је пројекат Станице за пречишћавање отпадних вода на Дивчибарама, који такође очекујемо да ћемо реализовати“, истакао је градоначелник Јаковљевић. „Осим тога и са министарством екологије, рударства и просторног планирања имамо изванредну сарадњу. Користимо све њихове расположиве фондове што се тиче просторних и урбанистичких планова, али и пројеката из области заштите живтоне средине, збрињавања отпада, комплетан Рециклажни центар ће се финансирати средствима министарства, а део Трансфер станице ие ЕКО Фонда, и да не заборавимо четири пројекта из Програма подршке грађевинској индустрији“, рекао је градоначелник.
 
Њ.Е Хана Хубачкова, амбасадорка Чешке Републике у Србији нагласила је овом приликом да пројекти који се реализују у Ваљеву, а које подржава Влада Републике Чешке, спадају уприоритетне области. „Анекс уговора који смо потписали је осми пројекат који реализујемо у Ваљеву, а с обзиром на то да је Влада Чешке до сада уложила преко 3,5 милиона евра у пројекте у Ваљеву, можемо рећи да је реч о добро искоришћеном новцу јер су пројекти од великог значаја за сам град Ваљево“, рекла је амбасадорка Хубачкова и изразила очекивање да ће се добра срадња наставити и у будућности.
 
Министар Оливер Дулић захвалио се овом приликом Влади Чешке Републике на целокупној до сада упућеној донацији српском народу. „Драго ми је што су у питању пројекти које подржава и министарство животне средине као што су заштита животне средине, пречишћавање отпадних вода, управљање отпадом, енергетска ефикасност. Значајно је и то што овакви пројекти доприносе не само упошљавању нове радне снаге и већ и заштити животне средине“, оценио је министар Дулић.

Гости из Чешке Републике и представници министарства заједно са руководством града након састанка у Градској кући и потписивања анекса уговора, обишли су локацију где ће бити изграђена Трансфер станица и Болницу.  

 

 

 

 

Leave a Comment