Центар за културу

CENTAR-ZA-KULTURU-VALJEVOПретходник Центра за културу Ваљево основан је 28. септембра 1956. године под именом Дом културе Ваљево и био је главни креатор културног живота тадашњег Ваљева. Кроз подршку бројним уметницима, Дом културе успевао је да на свом репертоару понуди велики бој различитих културних садржаја. Тако су се временом изродиле занчајне градске манифестације, попут Тешњарских вечери и Џез феста. Као стожер културе и уметности био је место окупљања младих и промотер „градског стваралаштва“.

 

Нов назив установа добија 1. септембра 2009. године. Настављајући традицију гостовања врхунских позоришних представа и музичких садржаја и сарадњу са локалним уметницима, Центар за културу проширио је свој обим делатности и почео са сопственом продукцијом културног програма организујући значајан број изложби, креирајући дечји „културни центар“, подржавајући пројекте младих и за младе. Површине 2.150 квадратних метара, зграда Дома културе је пројектована у стилу послератне модерне. По форми, намени и распореду просторија, конципирана је у духу позоришта са свим карактеристикама такве функције, као што су: оркестарска рупа на просценијуму, сценски цугови за декор, ложе, шминкернице, сале за пробе, фундуси за костиме и реквизиту, депои за сценографију, којима је, крајем XX века, придодат и теретни лифт у северном крилу зграде.

Објектом доминира Велика сала са 600 места и бином димензија 11 x 11 метара, укључујући хинтербину, са 50 рефлектора смештених у порталу, али и дискретно укомпонованих у ентеријер. Озвучење подразумева тросистемски разглас „Мартин Ф 1“ (хорне, мидлови и бас бинови) укупне снаге 14 КW који поседује и све пратеће елементе (енергетика, појачала снаге, скретнице, мониторинг, микрофони, сталци, мултикор са стејџ боксовима, миксер „Саундкрафт“ 24/8/2, еквилајзер, ефекти…).

Фоаје испред Велике сале, са јужним зидом у стаклу и три терасе, од којих је велика окренута према шеталишту крај Колубаре, спорадично се користи као релеватан излагачки простор, али би, уз инвестицију у расвету, могао прерасти у недостајућу градску галерију у којој би се, поред континуираних поставки, могли приређивати и предавања, промоције, округли столови, радионице…

Хол наше зграде је у сталној употреби за догађаје који нису нарочито технички захтевни попут појединих концерата, дечјих програма, диско вечери, новогодишњих, осмомартовских и студентских забава, промоција производа…

Контакт:

  • Чика Љубина 5
  • Телефон: 014 223 219
  • www.czk.rs