Кошарка

1KK Metalac 35kk_metalac_tim_aba_ligaKK Metalac 35kk_metalac_tim_aba_liganormal_tim_2

За Ваљево се може рећи да је град кошарке.  КК „Металац“ је  клуб са најдужом традицијом, са највишим спортским достигнућима и  представља окосницу развоја овог спорта у Граду.

Основан је давне 1948.год. под именом „Будућност“. Од 1954. године до 1960. године КК „Металац“ се такмичи у Српској лиги, а од 1961.  започиње са организованијим радом. Под вођством Луке Станчића који је уједно и тренер и играч,, свој дугогодишњи сан КК „Металац“ остварује у марту 1973. године када се пласирао у Прву југословенску савезну лигу.

У Првој лиги КК „Металац“ је одиграо шест узастопних прволигашких сезона и у том периоду КК „Металац“ је успео да победи сва најпознатија имена југословенске клупске кошарке, а међу најзначајнијим успесима су: победа над КК „Југопластиком“ у Сплиту, „Босном“ у Сарајеву као и „Партизаном“ и „Црвеном звездом“ у Београду.

И ове, као и неколико претходних година КК „Металац“ се налази на путевима старе славе. Претходну сезону клуб је завршио на трећем месту КЛ Србије, а имао је веома успешно учешће у регионаланој АБА Лиги, где је заузео 6. место, под тренерском палицом Владимира Ђокића.

Поред Металца, поново је активан КК „Студент“, клуб са више од четири деценије дугом традицијом, а  2013 год. је основан и КК „Раднички“ чија се сениорска екипа такмичи у Другој лиги Србије. Такође, постоји више школа кошарке намењених првенствено млађим категоријама.