Народни музеј

logo-mНародни музеј у Ваљеву је 1951. године основала тадашња општина Ваљево. Народни музеј је музеј комплексног типа. Својом делатношћу покрива територију Колубарског округа – град Ваљево и општине: Осечина, Мионица, Лајковац, Уб и Љиг.

Истовремено, поред активности заштите културне баштине, опште културолоших и васпитно-образовних задатака, ваљевски музеј отвара и четврти пут свога деловања – развој културног туризма. У оквиру издавачке делатности, од 1959. године Музеј је објавио бројне публикације посвећене историји и култури ваљевског краја – монографије, студије, истраживања, водиче музејских поставки и друго.

Стална изложба ваљевског музеја представља несвакидашњи времеплов настао комбинацијом класичних начина музејске презентације и модерних метода амбијенталне и догађајне реконструкције, обогаћених употребом савремене сценографске мултимедијалне технологије. То је прва српска стална поставка за XXI век: ”Трећа димензија прошлости – поглед из будућности.”

Посредством непоновљивих експоната, изванредних амбијенталних реконструкција и савремене технологије, вратите се у прошлост и доживите трећу димензију прохујалих векова. А у музејској сувенирници Вам се нуди велики избор пригодних сувенира, док у музејском кафе клубу можете предахнути и сабрати утиске.

zivot-u-gradu-04

Музејско друштво Србије је Народном музеју у Ваљеву доделило плакету „Михаило Валтровић“ за најбољу музејску установу у Србији у 2005. и 2008. години. Сталне поставке Народног музеја Ваљево су најпосећенији музејски простори на затвореном у Србији.

Народни музеј Ваљево је 2012. године награђен „Туристичким цветом“, највишим националним признањем које за допринос развоју туризма даје Туристичка организација Србије.

Контакт: