Фудбал

Према броју регистрованих клубова, као и по броју спортиста који се у њима такмиче, за фудбал се може рећи да је доминантна спортска грана. Фудбалске спортске организације обухватају трећину од укупног броја спортских организација у Граду Ваљеву и организоване су преко Фудбалског савеза Града Ваљева.

2

Фудбалски савез Града Ваљева окупља 35 клубова од којих је најуспешнији Фудбалски клуб “Будућност Крушик” који се такмичи у Српској лиги Запад.

Од 2008. године, у Ваљеву постоји и успешно се такмичи, женски фудбалски клуб „Градац“ који окупља 36 девојака и који своје утакмице у оквиру Друге женске лиге Србије одиграва на терену ФК „Тешњар“.

ФК „Будућност Крушик“ по годинама најмлађи је фудбалски колектив у граду настао спајањем ФК „Будућност“ и ФК „Крушик“ 2014. године. Клубови чијим је спајањем настао током свог дугогодишњег постојања исписали су најсветлије странице фудбалске историје града Ваљева.

ФК „Будућност“ основан је 3. марта 1920. Године, али тада под именом Раднички клуб „Слога“. Клуб је касније мењао име, а назив Будућност носи од 1927.године. У послератном периоду клуб је постигао значајне резултате, а дуго очекивани улазак у Другу савезну лигу остварен је 1969. године у којој Будућност игра са мање или више успеха 4 сезоне до лета 1973.године. На поновни улазак у Другу лигу чекало се пуних 30 година до лета 1993.године, од када настаје ера успеха клуба у такмичарском смислу, када постаје члан Прве Б лиге.

ФК Крушик основан је 1946. године од стране радника „Вистада“, данашње ХК „Крушик“ и већ 1947. године кренуо са такмичењем у Ваљевском фудбалском подсавезу. Касније су долазиле озбиљније лиге као што је Српска, а учествовао је у квалификацијама за улазак у Трећу зону (ранг Друге лиге). Поред првенствених утакмица, клуб је одиграо и велики број пријатељских утакмица са највећим клубовима попут  Партизана и Црвене Звезде . Током своје дуге историје у клубу се увек посебна пажња поклањала и раду са млађим категоријама.

Поред „Будућности Крушика“, постоји велики број клубова који су везани за део града , попут ФК „Раднички“ са Петог Пука, који се  може похвалити и масовним навијачким покретом који је постао његов заштитни знак, те ФК „ЗСК“ , ФК “Тешњар“, клубови са дугом  традицијом који представљају заштитни знак делова града, чије име носе.