Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић“

Почетак » Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ » Град Ваљево » Јавне установе » Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић“

Установа културе Центар за неговање традиционалне културе основана скупштинском одлуком Града Ваљева 03.11.2017 године.

Одлука је донета на бази иницијативе скупштине Културно уметничко друштва Абрашевић у којој се тражи да КУД Абрашевић, као институција од посебног значаја за културу Ваљева добије статус Установе културе.

Тако је град Ваљево стао раме уз раме са Крагујевцем. То су једина два града која су члановима Абрашевића омогућила да свој рад наставе као Установа културе.

КУД Абрашевић је свој рад започео у другој половини 1905 године од Радничког певачког друштва и Уметничке (драмске) радничке групе.

Кроз разне секције Абрашевића прошло је преко 20.000 аматера, изведено је на стотине позоришних представа, на десетине гостовања у земљама Северне и Јужне Америке, Азије и Европе и на хиљаде концерата.

Абрашевић је оснивач и организатор Југословенских сусрета Абрашевић и носиоц  Вукове награде,  Награде Града Ваљева за културу, Септембарске награде Града Ваљева, Златна плакета КПЗа, и низа одликовања.

Аброфест је,  као градска манифестација, за својих 14 година постао синоним позоршног живота Ваљева.

У свој богатој историји чланови народног оркестра, фолкорни, хорски и драмски ансамбли су као најбољи амабасадори Ваљева пропутовали стотине хиљада километара презентирајући културну баштину, традицију и највише уметничке домете.

Фолклорни ансамбл је први од свих тадашњих фолклорних ансамбла Југославије наступао у најпрестижнијим америчим дворанама Карнеги холу и Кенеди Центру.

Градско позориште  је једно од најзначајних аматериских позоришта на овим просторима, окићен дестинама награда на најпрестижнијим српским, југословенским и интернационалним позоришним фестивалима.

Омладински хор је годинама био неприкосновени владар  хорског такмичења у Новом Пазару.

Данас Абрашевић окупља преко 300 чланова у  дечијем и мешовитом хору, драмском студију, народном, дувачком, забавном оркестру, групи певача и фолкорном анамблу.

Установа има право коришћења на 594 м2  у некадашњој згради Дома Културе и Дома омладине. Поред канцеларијског простора налазе и : фолкорна, драмска, хорска и музичка сала као и позоришни и фолклорни фундус.

Историја Абрашевића је тесно везана са најблиставијим бисерима ваљевске културе и уметности.

На даскама које живот значе оставили су свој траг : Мики Јевремовић, Жељко Јоксимовић, Милан Ђурђевић, Јован Маљоковић, Нада Кнежевић, Воја Брајевић, Ненад Јездић, Јасмина Ранковић,  Влада Андрић, Слободан Јефтић Пулика, Милан Нешковић и још многи други.

Слободно се може рећи да у Ваљеву не постоји ниједна породица која на неки начин није везана за Абрашевић

Са фолклорним ансамблом су радили најеминетнији српски кореографи: Бранко Марковић, Драгослав Џаџевић, Милан Брујић. Србољуб Нинковић, Ратомир Ђуровић, Драгомир Вуковић Кљаца, Ваљевац Владимир Спасојевић …

Овде су режирали : Миле Гајић, Дејан Мијач, Егон Савин, Милан Караџић, Оливер Викторовић, Велимир Митровић, Ненад Бојић, Ненад Илић, Мирослав Трифуновић Ћиша …

Са хором је поред дирегента Драгана Васиљевића оставио неизбрисив траг професор Воја Илић.

Контакт
Адреса:Чика Љубина 5
14.000 Ваљево

014/220 282
[email protected]
www.abrasevic-valjevo.rs
www.abrasevic-valjevo.org