Модерна галерија

Модерна галерија Ваљево је од свог оснивања 1987. године, једна од водећих у Србији, са изложбама најрепрезентативнијих сликара 20. века. У њеној сталној поставци су изложени радови еминентног сликара, академика Љубе Поповића, Ваљевца, који је живео и радио у Паризу (Тузла, 14. октобар 1934- Београд, 12. август 2016. година). У програму тематских изложби галерије су заступљена дела сликара Медијале и сликара фантастичног правца, као наследника Медијале.

idea-1329828690-galerija

Налази се у строгом центру града поред зграде Ваљевске гимназије, а недалеко од Народног музеја и хотела “Гранд”.
Модерна Галерија у Ваљеву 30 година спроводи мисију ширења ликовне културе. Колекција Милићевићкојој су у марту отворена врата потврђује да јавно и приватно могу заједно! У Галерији се ради смислено и дугорочно, док већина музеја у Србији тавори без сопствене културне мисије.

Статус установе културе од националног значаја је стекла својим специфичним усмерењем ка неговању српског сликарства позно-модерног стила, посебно аутора који су били оснивачи и следбеници Медијале ифантастичног правца као наследника Медијале. Оснивач Галерије је Љуба Поповић, познати савремени сликар који живи у Паризу и који све време одржава контакте са завичајем. Управо је он и селектор 34 платна која су постављена на изложби Збирке породице Милићевић, отвореној 28. марта 2015. Ово је ретка прилика да се на једном месту могу видети дела значајних сликара, а поводом јубилеја Галерије – 30 година рада. Ова изложба је културни догађај године у Ваљеву, али и један од најзначајнијих ликовних догађаја у Србији у 2015. години.

Милићевић је доктор техничких наука и пасионирани колекционар, заљубљеник у уметност. Води галерију у Москви, која се бави руском уметношћу 19. и 20. века. Основао је Фонд Василиј Кандински и други авангардисти његовог времена, у чијем Управном одбору су познати руски академици, професори и историчари уметности. Фонд је издао три књиге о руским авангардистима и организовао више изложби. У циљу представљања српске уметности у Русији, организовао је изложбу Владимира Величковића 2004. и Милоша Шобајића 2006. године у Москви. Неколиком пута су руски сликари академици излагали у Србији и Црној Гори.

Збирку породице Драшка Милићевића чине уља на платну најзначајнијих српских сликара академског и модерног правца: Паје Јовановића, Саве Шумановића, Петра Добровића, Петра Лубарде, Милана Коњовића, Мила Милуновића, Стојана Аралице, Оље Ивањицки. Колекционарство је корисна активност, свакако за појединца – колекционара, али и за друштво, посебно у условима када су институције културе у лошијем стању него што се од њих очекује. Публика воли када је дело изложено, није важно да ли потиче из неког приватног салон, или из музејског депоа! Најбитније је да постоје они који се баве уметношћу, да сакупљају, истражују И излажу делове своје колекције у јавним просторима. Изгледа да је спрега званичне институције (музеја или галерије) и приватних колекционара добитна комбинација!

Модерна галерија у Ваљеву сада представља колекцију породице Драшка Милићевића. Посетиоци могу да виде радове (абецедним редом) Владимира Величковића, Даде Ђурића, Милића од Мачве, Димитрија Поповића, Љубе Поповића, Радомира Рељића, Воја Станића, Милана Туцовића, Леонида Шејке, Милоша Шобајића и осталих сликара друге половине 20. и почетка 21. века. Изложени радови у потпуности се уклапају у програмско и стилско опредељење које негује Модерна галерија. Стога је избор ове институције за излагање дела поменутих сликара прави погодак, док је селекторЉуба Поповић својим одабиром слика органски везао културну политику у којој су Модерна галерија Ваљево и колекционарску страст др Милићевића.

Контакт:

  • Вука Караџића 11
  • 14 000 Ваљево
  • Телефон: 014 220 878
  • www.mgva.rs