Спорт

Почетак » Спорт

Почеци модерног спортског покрета, средином 19 века у Србији, су захватили и Ваљево, тако да се  већ седамдесетих година 19. века, у Ваљеву  јављају прва спортска друштва која окупљају првенствено омладину и чине прве кораке ка популаризацији спорта и физичке културе.

Оснивач и први директор Српског Олимпијског Клуба који је основан 23. фебруара 1910 године био је Светомир Ђукић, Ваљевац који је постављен и за вођу  олимпијске селекције Краљевине Србије на Петим летњим Олимпијским играма које су одржане у Стокхолму 1912. године.

Након другог светског рата  континуитет развоја спорта у Ваљеву наставља се на још динамичнији и свестранији начин. Расте број новоизграђених као и обновљених спортских терена и објеката и све већи број младих људи узима учешће у разним спортским активностима.

Масовност и квалитетан рад су допринели да у Ваљеву поникну многи репрезентативци бивше Југославије и Србије у атлетици, фудбалу, кошарци, боксу, каратеу, пливању, цењени стручњаци, тренери и судије.

Према подацима Спортског савеза Ваљева,  у оквиру  23 спортске гране,  регистроване су 73 спортске организације (клубови, савези, друштва и удружења), са око 3000 активних спортиста.

Као и по броју спортских организација тако и по бројности спортиста доминира фудбал са 1500 активних спотиста свих узраста. Други „најпопуларнији“ спорт је кошарка која доживљава прави процват захваљујући изванредним резултатима које постиже КК „Металац“ За њима следе одбојка, рукомет, карате, рвање, а последњих година велики замах су доживели ватерполо и пливање.

Град Ваљево је чинећи напоре да пружи подршку како масовном тако и врхунском спорту, поред изградње „балона“ на базену у СРЦ „Петница“ донео одлуку о  изградњи савремене хале спортова за преко 5000 гледалаца која ће не само пружити боље услове за тренинг спортиста, већ ће омогућити и организовање свих врста спортских такмичења и манифестација.