Министар Александар Вулин у Ваљеву

Почетак » Министар Александар Вулин у Ваљеву » Актуелно » Министар Александар Вулин у Ваљеву
_DSC0205_DSC0238_DSC0284_DSC0335

„Град Ваљево издваја значајна средства из буџета за програме и пројекте из области социјалне заштите. Велико ми је задовољство што је министар Вулин у Ваљеву, а повод је едукација кадрова који раде са децом ометеном у развоју“, истакао је градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић приликом посете министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александра Вулина, а поводом одржавања конференције под називом „Актуелности у едукацији и рехабилитацији особа са сметњама у развоју“ у Ваљеву.

 

Градоначелник Гвозденовић је овом приликом говорио о значају улагања у подршку развоја области социјалне заштите. „Осим значајних средстава које град Ваљево сваке године издваја за социјалну заштиту, Дом здравља је учесник у пројекту вредном скоро 20 милиона динара, а који финансира Евроска унија „Invisible children“. Овај пројекат је усмерен ка деци са посебним потребама из руралних средина и њиховој инклузији у друштвену заједницу“, истакао је градоначелник Гвозденовић.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александр Вулин рекао је овом приликом у Ваљеву да је за прва четири месеца ове године, захваљујући потстицајним мерама Владе Републике Србије, запослено скоро 2000 особа са различитим степеном инвалидитета, а да је у овој години издвојено 550 милиона динара за субвенције за запошљавање ове категорије становништва.

 

„Људи схватају и разумеју да је добро и економски оправдано запослити особу са инвалидитетом, али да је и то прилика да покажете да сте социјално одговорни и да хоћете да помогнете неком коме је помоћ потребна и то тако што му пружите шансу да својим радом и знањем брине о себи, али и о својој породици“, рекао је министар Вулин и додао да су процес инклузије и процес учења, борба целог друштва, које мора и особама са инвалидитетом пружити шансу.

 

О значају инклузије особа са инвалидитетом говорио је и један од организатора конференције у Ваљеву проф. др Фадиљ Еминовић, који је нагласио да се овај стручни скуп сваке године одржава у другом граду у Србији како би локалне самоуправе имале прилику да размене искуства из области социјалне заштите.

 

На конференцији у Ваљеву је учествовало 240 стручњака, психолози, дефектолози, лекари из Србије, из земаља бивше Југославије, али и из Америке.