14. Смотра дечијих фолклорних ансамбала Србије у Ваљеву

Почетак » 14. Смотра дечијих фолклорних ансамбала Србије у Ваљеву » Актуелно » 14. Смотра дечијих фолклорних ансамбала Србије у Ваљеву

Ваљево је ове суботе било домаћин 14. смотре дечијих ансабала која је одржана на Великој сцени Центра за културу.

Град Ваљево је већ пету годину домаћин ове значајне културне манифестације, посвећене очувању и неговању српске традиције. Смотра дечјих фолклорних ансамбала Србије, најзначајнија је манифестација дечјих фолклорних ансамбала који изводе кореографисани фолклор. Након завршених предтакмичења, Смотра у Ваљеву представља круну распрострањене дечје активности у овој области, јер се на њој сусрећу најбољи и најквалитетнији дечји ансамбли из целе земље, победници својих округа.

Велики подстрек и подршку овој манифестацији, поред града Ваљева, пружило је Министарство културе и информисања Републике Србије кроз средства која су одобрена на конкурсу Министарства у области – савремено стваралаштво у 2019. години.

На овогодишњој Смотри, такмичило се 18 дечјих фолклорних ансамбала из 17 културно-уметничких друштава (два ансамбла у категорији „млађи узраст“ и 16 ансамбала у категорији „старији узраст“).

У име домаћина града Ваљева, 14. Смотру дечјих фолклорних ансамбала Србије свечано је отворио члан Градског већа задужен за област културе Дејан Богојевић. „Велика ми је част да вам у име града Ваљева пожелим добродошлицу. Пети пут смо домаћини манифестације која је посвећена очувању и неговању српске традиције – нематеријалне културне баштине, у којој су главни актери дечји фолклорни ансамбли и њихови кореографи. Град Ваљево ће наставити да подржава овакве манифестације које квалитетом то и завређују. Ваљево се данас шарени од букета разноврсне дечје игре и народних ношњи“, рекао је Богојевић и свима пожелео да уживају у такмичарском програму.

Србољуб Нинковић је у име Савеза аматера Србије поздравио публику и пожелео да ужива у ономе што ће ова деца извести на сцени, а посебно је поздравио учеснике  и пожелео им пуно успеха на наступу.

Петочлани жири састављен од кореографа Милана Брујића и Милована Огњановића, солисте Н.А. Колo Бојане Радовановић, етнолог Јасна Бјеладиновић и етномузиколог Мирјана Дробац донели су одлуку о пласману учесника.

У категорији млађих узраста:

  1. место освојио је КУД „Дуле Милосављевић“ из Чачка;

 

У старијој старосној категорији:

  1. место освојио је КУД „Станко Пауновић“ из Панчева са укупно 93,33 поена;
  2. место освојио је КУД „Ђердан“ из Ваљева са укупно 92,50 поена;
  3. место освојио је Фолклорни ансамбл „Ђидо“ из Богатића са укупно 91,83 поена;