20. ПОЕТСКИ КОНКУРС «ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ»

Почетак » 20. ПОЕТСКИ КОНКУРС «ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ» » Вести » 20. ПОЕТСКИ КОНКУРС «ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ»
 
И ове године 15. и 16. маја, Ваљевска гимназија је пригодним програмима обележила „Десанкине дане“, манифестацију којом се чува сећање на највећу поетесу српског песништва.
 
Финале традиционалног Поетског конкурса „Десанка Максимовић“ за ученике средњих школа, чију организацију, од његовог установљења 1993. године, потписују Ваљевска гимназија и Српска књижевна задруга протекао је у знаку јубилеја, 20 година од одржавања првог поетског финала.
Тим поводом је у првом делу програма промовисана књига под називом „Призвуци срца и небеса“. Овај јединствени зборник, који  представља двадесетогодишњу ретроспективу организације овог конкурса и промоција досадашњих победничких збирки, објавили су такође Српска књижевна задруга и Ваљевска гимназија. Зборник је приредио Јован Племић, професор, библиотекар школе, а уредници су Вера Ваш, професор Ваљевске гимназије и Драган Лакићевић, уредник СКЗ. Своја виђења значаја и вредности овог конкурса за афирмацију  поетске речи код младих људи, у књизи су објавили Драган Лакићевић,књижевник и песник, уредник Српске књижевне задруге, дугогодишњи председник жирија Поетског конкурса и др Војислав Андрић, некадашњи директор школе, инспиратор и утемељитељ овог конкурса. Кратак избор стихова досадашњих победника говорили су чланови рецитаторске секције школе.
 
У другом делу књижевне вечери представљена је збирка песама „Ноћ коју нико не уме да поткупи“, аутора Дарка Перића, сада студента Филолошког факултета у Београду, победника прошлогодишњег Поетског конкурса. Уручена је награда младом песнику, штампана збирка песама, дар Ваљевске гимназије и СКЗ. 
У трећем делу књижевне вечери, представило нам се 13 овогодишњих финалиста: Анђелковић Милан из Зубиног Потока, Зафировић Јована, Пантовић Катарина, Пипер Стефан и Томановић Маша из Београда, Ћурлић Срђан из Бања Луке, Јакић Јован из Земуна,  Илић Тања из Димитровграда, Пешић Ивана из Смедерева, Новаков Алекса из Зрењанина, Петров Нина из Зајечара и Ивков Сања и Тодоровић Никола из Ваљева, читајући избор из своје поезије.
 
Жири у саставу:  књижевник и песник Драган Лакићевић (председник), песник Петар Пајић и професор српског језика и књижевности Ваљевске гимназије Вера Ваш (чланови), одлучили су да од 73 збирке песника средњошколаца из 33 града из Србије и Републике Српске, њих тринаест уђу у финале.
 
О овогодишњем конкурсу, пристиглим збиркама и раду жирија, говорила је професор Вера Ваш, члан стручног жирија као представник Ваљевске гимназије. Мишљење жирија о литерарним аспектима, културној вредности и трендовима у поезији наших младих песника, изнео је песник Петар Пајић. Нагласио је да су књижевноуметнички домети поезије младих песника, учесника XX Поетског конкурса у потпуности оправдали очекивања.Они отворено расправљају о својим и туђим погледима на свет,тражећи облике у којима се садржај и форма прожимају. Млади песници много знају и много могу, живе и пишу у свом времену, али суверено владају и поетичким ознакама прошлих епоха, антиципирају нове форме и садржаје. За њих све може да буде семиотичка ознака, све што је садржај живота може и заслужује да се поетски транспонује. Вешти са речима, све могу да преточе у песму и мелодију стиха. Језик воле,осећају и поштују и са њима српски језик остаје у сигурним рукама.
 
Своје утиске, али и стручну реч о поезији овогодишњих финалиста, као и одлуку о победничкој збирци песама, саопштио је председник жирија, Драган Лакићевић. Између осталог, рекао је: “…О судбини ових песника одлучиваће њихова поезија. Не њихови родитељи, не професори, не ово лепо признање да буду финалисти Великог Десанкиног конкурса… Све ће решити сама поезија. А семе те поезије – њено основно зрно, овде је вечерас.“
 
За најбољу збирку 20. Поетског конкурса „Десанка Максимовић“ проглашена је збирка „Буђење“, Нине Петров, ученице 4. разреда Гимназије из Зајечара, која је на конкурс стигла под шифром “don’t blink”. Њена збирка ће бити штампана и промовисана на 21. Поетском конкурсу, у мају 2014.године.
 
Директор школе, Радиша Ковачевић, свим финалистима овогодишњег Поетског конкурса уручио је награде и дипломе.
 
Сутрадан, 16. маја, на Тргу песништва у Ваљеву, пред спомеником у лику Десанке Максимовић, одржан је Поетски час, где су нам рецитатори Ваљевске гимназије и ОШ „Десанка Максимовић“ говорили Десанкине стихове, а победница Конкурса Нина Петров је говорила стихове из своје, награђене збирке. Затим су песници финалисти и њихови професори, са ученицима и професорима Ваљевске гимназије, присуствовали додели награде „Десанка Максимовић“ за укупно песничко дело, песнику Милану Ђорђевићу, у Бранковини.
                                                                                                                 

Leave a Comment