Са министарком Славицом Ђукић Дејановић о унапређењу популационе политике у Ваљеву

Почетак » Са министарком Славицом Ђукић Дејановић о унапређењу популационе политике у Ваљеву » Актуелно » Са министарком Славицом Ђукић Дејановић о унапређењу популационе политике у Ваљеву

Mинистарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику у Влади Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић је боравила данас у Ваљеву. Своју посету је започела разговором са руководством града Ваљева и народним послаником и потпредседником Скупштине Србије, Ваљевцем Ђорђем Милићевићем, а потом је обишла Дом здравља и Општу болницу у Ваљеву.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је рекао да су дефинисане неке значајне ствари за Ваљево не само кад је у питању популациона политика, већ и одрживост и развој. Он се захвалио на одобреним бесповратним средствима за суфинансирање мера попуалционе политике локалних самоуправа, у оквиру чега је Ваљево добило скоро 14 милиона динара.

„Сигуран сам да ћемо донацију Вашег Кабинета искористи на најбољи начин, јер Општа болница у Ваљеву, ван универзитетских центара, има одељење вантелесне оплодње које успешно ради. Њихови резултати су пандан резултатима озбиљних клиника, као што је клиника у Народном фронту и Институт за гинекологију и акушерство у Вишеградској“, рекао је градоначелник Гвозденовић и захвалио се на несебичној помоћи министарке и њеним похвалама за труд на пројектима за које је до сада град Ваљево конкурисао.

„Не треба наглашавати значај подршке популационој политици, јер статистички подаци нам не иду у корист. Ваљево је по броју умрлих и рођених беба испод републичког просека, које је министарка изнела. Као град и градска влада која је већ три године овде, предузели смо оне мере које су биле у нашој моћи. А то је подршка и потпора примарној здравственој заштити, где смо издвојили значајна средства. Град издваја средства за Одсек вантелесне оплодње Опште болнице у Ваљеву и пружио је подршку пројекту „Роди с на лепом месту“ који је изазвао велику пажњу суграђана и наишао на добар одзив када су донације и улагања у такав пројекат у питању. И ја се захваљујем др Димитријевићу, начелнику гинекологије и директору Болнице др Ђурићу који су имали слуха за овакав један пројекат“, истакао је градоначелник.

Он је пренео да је са министарком Ђукић Дејановић разговарао о функционисању целог система  примарне и секундарне здравствене заштите, као и о будућим корацима, нарочито у вези конкурисања према ИПА фондовима:

„То ће нам помоћи да популациону политику и све ово што Србију мучи већ деценијама, полако почнемо да решавамо. Ово није проблем који се може решити само новцем. Изузетно је значајно мотивисати становништво да саслуша и препозна ове пројекте као значајне, али исто тако је значајно да сви ми који вршимо јавне функције дамо све од себе и да сарађујемо на прави начин и да имамо разумевања једни за друге“, закључио је градоначелник Ваљева.

„Са руководством Ваљева сам разговарала о даљим плановима и анализирали смо шта смо то у последње две године урадили. Резултати сарадње су више него солидни, са нешто преко 14 милиона, колико смо неповратних средстава уложили, као Кабинет за популациону политику и демографију, у средства која је одвојио и град Ваљево. Определили смо се да саветодавни рад на плану репордуктивног здравља буде приоритет с једне стране, а са друге стране чињеница је да имамо изванредан центар за биомедицински потпомогнуту оплодњу, који бележи сјајан резултат. Већ имамо 360 новорођених беба које су на овај начин дошле на свет и усрећиле дупло већи број родитеља, који на други начин нису могли постати родитељи. Оно што се догађа у Ваљеву, на најлепши могући начин се шири кроз читаву нашу земљу. То је моменат који смо оценили као битан и морамо га подржавати убудуће. Инкубатор који смо обезбедили нашим средствима, ове године, сигурно ће још више унапредити сам поступак биомедицински потпомогнуте оплодње у Ваљеву“, каже министарка Ђукић Дејановић.

„Посебно смо  задовољни да ми, родитеље и грађане Ваљева, видимо као носиоце бољих популационих параметара у овој средини. Део заједничких средстава смо усмерили на запошљавање мама и то мама чије породице живе на периферији и на селу. Није само однос ка инвестицијама у медицински сегмент -Дом здравља и Болницу, доминантан и приоритетан, него су битни и други сегменти-запошљавање родитеља, који ће сигурно бити мотивисани да размишљају на један модернији начин о томе како планирати породицу, ако су мајке запослене. Инвестирање у материнство никако не сме бити нека финансијска компензација да жена не ради. Напротив, њој треба дати могућност да буде економски независна, како би доносила одлуку о рађању. Поред тога што смо планирали да продужимо ову сарадњу на нивоу примарне и секундарне здравствене заштите, договорили смо се да саветодавни облици рада, неговање спортских активности у граду и незанемаривање сеоских подручја и породица на ове теме, буде наш заједнички задататак. Налазим се у средини, која у руководству има доста људи који разумеју популациону политику и демографију. Нису то особе које чекају да резултати сутра буду позитивни, јер у демографији је мерна јединица десет година“, похвалила је рад градског руководства министарка.

Она се осврнула и податке  да се у Ваљеву на хиљаду становника роди 8 беба, а умре скоро 16 људи, што је у овкиру републичког просека и што је лош параметар.

„Анализарили смо податак и да је миграциони салдо негативан и то -240. Стварањем бољих услова за живот, а никако се не смемо предати, морамо уз ово што смо урадили за две године, у наредном периоду укључити и привредне субјекте и радити на усклађивању рада и родитељства, на снижавању психолошке цене родитељства, морамо ићи на сервисне активности које су јако важне за запослене родитеље. Не можете само дати средства, већ морате имати филигрански приступ приоритету у одабиру циљева у шта ће средства ићи и дистрибуција тих средстава треба да буде у читавој Србији, онакава каква је у Ваљеву. Разговарали смо да су пројекти којима апликује Ваљево, заиста изванредни и због тога користим ову прилику да се захвалим на понудама, јер су оне креативне и за нас који смо предлагачи и доносиоци одлука на нивоу државе“, закључила је министарка за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.