21 година од погибије пилота пуковника Миленка Павловића

Почетак » 21 година од погибије пилота пуковника Миленка Павловића » Актуелно » 21 година од погибије пилота пуковника Миленка Павловића

Пре 21 годину, 4. маја 1999.године, пуковник Миленко Павловић, тадашњи командант 204. ловачког авијацијског пука Војске Југославије, погинуо је бранећи српско небо од НАТО агресора. Годишњица херојске  погибије пилота пуковника Миленка Павловића обележена је данас 4. маја 2020. године у Ваљеву изнад чијег неба је страдао храбри пилот.

Тачно у 12.04 часа Ваљево је надлетео Миг 29 јер је у то време оборен авион.Потом је свештенство Епархије ваљевске одржало помен Миленку Павловићу и свим погинулим јунацима. Наком одржаног кратког помена венце и цвеће на споменик су положили породица Миленка Павловића, супруга Славица и синови Немања и Срђан, представници 204. ваздухопловне бригаде, Министарства одбране, Војске Србије, Полицијске управе, града Ваљева, Субнора Ваљева, СПС-а Ваљева и поштоваоци лика и дела Миленка Павловића.

На спомен обележју у селу Бујачићу, где је 1999. године пао авион цвеће су положили мештани овог села, породица, Војска Србије и представници града Ваљева.

„ Данас обележавамо 21 годину од јуначке погибије пилота Миленка Павловића. Српску државу јесу правили војници и одлазили у смрт, знајући да је живот јефтинији и од оног што бране. Ово је прави пример српског војника великог јунаштва и херојства и нешто што заиста посебно обележава и тај дан и овај Град, када се цео свет сручио тада практично на Југославију и када смо имали велике жртве и велика разарања а Ваљево поготову, јер је Крушик био погођени четврти град. Увек са великим пијететом и поштовањем пре свега према том херојском чину а и породици покојног пилота ћемо се сећати. Ово је само један мали допринос да обележимо тај тужан дан али свакако и за Војску Србије данас значајан датум“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Породица се захвалила граду Ваљеву што је и поред ове пандемије обележио овај дан.

Ваљево чува сећање на хероја и поносно је што је био човек из народа. Сви који су познавали пилота Павловића о њему имају само речи хвале. Саборци, војници, потомци,грађани и град Ваљево не дају да ова легенда од човека буде заборављена.

Аеродром у Батајници од прошле године носи његово име, а тако се зове и улица која од центра овог насеља води ка Аеродрому.