Препоруке Кризног штаба

Почетак » Препоруке Кризног штаба » Актуелно » Препоруке Кризног штаба

Кризни штаб за сузбијање заразне болести КОВИД-19 је актуелну епидемиолошку ситуацију оценио као стабилну и истакао да опасност и даље постоји и због тога је предложио да одређене делатности започну обављање послова (пијаце, фризерски и козметички салони, фитнес центри идр), те је предложио да се настави са спровођењем превентивних мера, које се односе на личну заштиту, физичку и социјалну дистанцу и дезинфекцију.

УРЕДБА О МЕРАМА ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

Чл. 4

Почев од 27. априла 2020. године правна лица и предузетници који  обављају делатност пружања фризерских и козметичких услуга, педикира, маникира, услуга фитнес клубова итеретана, активности турских купатила, сауна и парних купатила,соларијума, салона за мршављење, салона за масажу и другихуслуга неге, одржавања и улепшавање лица могу наставити са обављањем делатности под условом да :

буду примењене све превентивне мере које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, којима се осигурава безбедност запослених и безбедност корисника услуга (ограничен број лица у просторији,обавезна дезинфекција просторија, подова, мобилијара, машина,алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику, обавезна замена коришћене папирне, пластичне илиплатнене галантерије, обавезна употреба заштитних средстава тј.маски и рукавица) и да у том смислу донесу посебан план примене мера, као саставни део акта о процени ризика који се доноси ускладу са законом и прописима из области безбедности и здравља на раду.**

Поред мера превенције из става 5. овог члана, Влада одлуком може одредити и друге мере заштите, ако то захтева епидемиолошка ситуација.**

Надлежне инспекцијске службе дужне су да контролишу примену мера .Предвиђене казнене мере.

– Такође, смањен је период кућне самоизолације за лица из контакта са оболелима и он сада траје 14 дана,  уместо 28 дана, почев од 24.04.2020 . године.

– Привредна друштва, правна лица и предузетници треба да спроводе све мере за безбедност запослених, по предлогу Кризног штаба, Штаба за ванредне ситуације града Ваљева и сопственом Плану и да прате здравствено стање запослених, као и да обезбеде услове за  безбедан рад запослених.

  • Пре почетка сваке смене, шефови одељења одржавају кратак разговор са запосленима у вези са здравственим стањем појединаца и њихових породица.Ако је потребно, дајте им нова упутства или информације о епидемији. Пренос знања и информација је пресудан.
  • Колико је могуће, безбедносна удаљеност између запослених на послу је најмање 2 м или већа.
  • Помозите у сталном проветравању просторија (најмање сваки сат 5 минута) и извршите редовно чишћење и дезинфекцију највише запрљаних делова, ако приметите да они нису очишћени.
  • Откажите сва окупљања радника у заједничким просторијама – кафа, ужина, итд.Ако то није могуће, ограничите број у трпезарији на минимум.
  • Саветује се престанак пушења. Пушаче треба подсетити на непрестано прање / дезинфекцију руку пре и после пушења, јер је ово директан контакт слузнице руку и лица.
  • Прерасподела радника у смену на такав начин да у фирми постоји минималан број радника, који и даље могу да осигурају нормалан радни процес.
  • Омогућите свим радницима да раде од куће, у мери у којој то допушта радни процес.
  • Након сваке смене дезинфикујте радне површине, материјале итд.
  • Запосленим се препоручује да размењују радну опрему што је мање могуће (нпр. одвијачи, заваривачи, телефони, рачунари итд.).
  • Кад сте код куће, обавезно се наспавајте, прошетајте и не заборавите на физичке активности. И спавање и физичка активност су тренутној ситуацији једно од најбољих оруђа за подизање физичке снаге.

 

РАД ПИЈАЦА

Пре отварања пијаца, морају се спровести мере прања, чишћења, дезинфекције тезги, затвореног простора, магацина приручних, млечне хале и других површина у непосредном окружењу, као и појачане хигијенске  мере објеката на пијаци.  Тезге раздвојити на дистанцу 2 метра и више.
За купце и продавце неопходно је ношење личне заштитне опреме(маска,рукавице), коришћење дезинфекционог средства за руке социјална и физичка дистанца и појачана хигијена руку, као и респираторна хигијена. Обезбедити довољно безбедне текуће воде Чистити, прати и дезинфиковати санитарне просторије Поврће и воће у кући дуго прати текућом водом
По завршеном раду очистити тезге, опрати и дезинфиковати.