30 година манифестације „Двориште“

Почетак » 30 година манифестације „Двориште“ » Данас у граду » 30 година манифестације „Двориште“

Библиотека овог лета обележава јубилеј – тридесет година манифестације „Двориште“. Током тридесет дугих година, променило се Ваљево, променио се свет и земља у којој смо некада живели. Променили смо се и ми, а „Двориште“ живи свој живот, рађа се изнова сваке године и траје. Писци, филозофи, антрополози, али и музичари, глумци и сликари, уметници и херменаутичари, бројни интелектуалаци, од који су неки гостовали и више пута, пред очима грађана Ваљева, у тридесетогодишњем трајању, стварали су једну раскошну, развучену, а ипак монолитну, креативну и интелектуалну културну зиданицу, јединствену и препознатљиву широм Србије.

Као у галерији, смењивале су се слике, долазили су и одлазили ликови, наратори, илуминатори лирских наноса, узбуркавајући и демонстрирајући блиставу ерудицију, аутентичност, елоквенцију из дубоких арсенала њихових  мајсторских радионица. Осећао се овде, често,  дах великих, тек додељених награда, али и давни прах непролазне позлате. Појављивале су се легенде лично, писци који су већ за живота заузели место у историји, чији чудесни светови запремају огромна пространства и изазивају дивљење и поштовање. Бошко Петровић, Миодраг Булатовић, Слободан Селенић, Павле Угринов, Јосић Вишњић, Светлана Велмар Јанковић, Радослав Братић, Милисав Савић, Михајло Пантић, Воја Чолановић, Младен Марков, Милован Данојлић, Никола Милошевић, Иван Ивањи, Александар Тишма, Милорад Павић, Драгослав Михајловић, Петар Џаџић, Владета Јеротић, Дејан Медаковић, Милорад Екмечић….затим Јован Радуловић, Вида Огњеновић, Давид Албахари, Горан Петровић, Сања Домазет, Светислав Басара, Радмила Лазић, Петар Пајић, Радован Бели Марковић, Гојко Тешић, Јелена Ленголд…и многи други. Траг који је „Двориште“ оставило на уметничкој и интелектуалној мапи Ваљева јединствен је и незаобилазан.

„Двориште“ је било и остало предах и мали отклон од мучнине стварности и баналности, место добрих сусрета, интелектуалног исијавања и нарастања, зона културног  заклона од свега обичног и профаног у свакодневном животу. „Двориште“ је пример доброг и важног место за сваки град, где се укрштају и прожимају креативност, изузетност и стваралаштво, као прочишћење и снажан подстрек да увек можемо више и боље.

Позивамо Вас у ново и подмлађено Двориште!