АБРО ФЕСТ- Чернодрински се враћа кући

Почетак » АБРО ФЕСТ- Чернодрински се враћа кући » Актуелно » АБРО ФЕСТ- Чернодрински се враћа кући

„ABRO FEST“ – PREDSTAVA „ČERNODRINSKI SE VRAĆA KUĆI“

Ovogodišnje, jedanaesto po redu izdanje „Abro festa“,  završava se sutra ( sreda, 28. septembar ) predstavom „Černodrinski se vraća kući“ u produkciji Akademije umetnosti iz Novog Sada.

Postmodernistički postupak sjajnog savremenog pisca Gorana Stefanovskog iskazan je i u ovom pozorišnom komadu kroz priču o začetniku makedonske drame Vojdanu Černodrinskom. Tema “Černodrinskog” se za Stefanovskog pokazuje kao dobra podloga za realizaciju ključne ideje postmodernizma o iscrpljenosti književnosti. Izlaz je ponuđen u jednoj makedonskoj dečjoj pesmi koja sadržava elemente koji su odavno izgubljeni, a za kojima često tragaju evropski pisci : svežina i spontanost.

Ova predstava, koju je režirao prof. Ljuboslav Majera, a u izvedbi desetak talentovanih mladih glumaca, nedavno je osvojila prvu nagradu na Festivalu dramskih akademija Evrope koji je održan u Bratislavi.

Predstava počinje u 20 sati u dvorani Centra za kulturu.

 

  1.  SEPTEMBAR :

 

AKADEMIJA UMETNOSTI NOVI SAD  – predstava studenata treće godine glume

 

GORAN  STEFANOVSKI

„ČERNODRINSKI  SE VRAĆA KUĆI“

režija : LJUBOSLAV MAJERA

 

Igraju:

ANA MILOSAVLJEVIĆ
VIKTORIJA PALFI
DANICA GRUBAČKI
DANILO BRAKOČEVIĆ
IVAN NINČIĆ
MLADEN VUKOVIĆ
NIKOLA JEZDIĆ
SOFIJA MIJATOVIĆ
STEFAN OSTOJIĆ
Dizajn svetla: Nemanja Palalić
Dizajn zvuka: Aleksandar Mrđan
Dizajn plakata: Dejan Krstić

 

Postmodernistički postupak sjajnog savremenog pisca Gorana Stefanovskog iskazan je i u drami „Černodrinski se vraća kući“ kroz priču o začetniku makedonske drame, Vojdanu Černodrinskom, koji je predmet ovog komada iako se ni u jednoj od četrnaest kratkih epizoda ne pojavljuje kao lik. Tema “Černodrinskog” se za Stefanovskog pokazuje kao dobra podloga za realizaciju ključne ideje postmodernizma o iscrpljenosti književnosti. Izlaz je ponuđen u jednoj makedonskoj dečjoj pesmi koja sadržava elemente koji su odavno izgubljeni, a za kojima često tragaju evropski pesnici: svežina i spontanost. Ova predstava koja se nalazi na programu “Abro festa” nedavno je osvojila prvu nagradu na Festivalu dramskih akademija Evrope koji je održan u Bratislavi.