АБРО-ФЕСТ од 16. до 19. септембра

Почетак » АБРО-ФЕСТ од 16. до 19. септембра » Вести » АБРО-ФЕСТ од 16. до 19. септембра

 

 

Од 16. до 19. септембра у Ваљеву ће се одржати „АБРО-ФЕСТ 2010“, фестивал алтернативног театра, са четири премијере за четири дана. Фестивал је обновљен прошле године са циљем да окупи и промовише бројне младе академске драмске ствараоце пореклом из Ваљева – редитеље, драматурге глумце, сценографе, ауторе музике…који уз менторство и помоћ старијих колега припремају представе. Организатор „АБРО-ФЕСТА“ је Градско позориште „Абрашевић“, у сарадњи са Центром за културу, а покровитељи Министарство културе и Град Ваљево.

 
На репертоару овогодишњег фестивала су: „Сумњиво лице“ Бранислава Нушића, у режији Зорана Ћосића, „Како и зашто настаје Рањени орао“, по мотивима дела Мир Јам, К. Чапека и Б. Михајловића Михиза – адаптација и режија Мирослав Трифуновић, „Стазе кловнова“ Јелице Јеринић (први текст младе Ваљевке којим је уписала драматургију на ФДУ) у режији Мирослава Трифуновића, који је режирао и комад Бернарда Слејда „Догодине у исто време“. Неки од младих глумаца који „носе“ представе су Катарина Илић, Стефан Трифуновић, Јована Бранковић, Владимир Пауновић, Александар Марковић, уз подршку искусних Бранка Антонића, Катарине Вићентијевић, Буба Марковића и других.
 
Представе прошлогодишњег „АБРО-ФЕСТА“ са великим успехом игране су у Звездара театру и Народном позоришту у Београду, као и на међународном Фестивалу професионалних позоришта у Требињу (две награде).
 
 

 

Leave a Comment