Акција „Очистимо Ваљево“

Почетак » Акција „Очистимо Ваљево“ » Вести » Акција „Очистимо Ваљево“

 

Према прелиминарним резултатима у данашњој акцији „Очистимо Ваљево“ уклоњено је око 280 кубних метара разног смећа са преко 35 локација у градским, приградским насељима и селима на подручју града Ваљева.
 
У акцији је учествовало око 2500 добровољаца. Осим волонтера, грађана, ученика, установа и институција, невладиних организација, удружења, значајну подршку успешној реализацији акције дали су предузећа „Инграпомни“, „Метва“ и „Металопром“ који су механизацијом чистили веће и тешко приступачне дивље депоније на периферији града.
Грађани су искористили прилику и да одложе кабасти отпад поред најближих контејнера, који ће ЈКП „Видрак“ уклонити.
 
„Порука ове акције је очистимо Србију, али и много важнија, да не прљамо Србију. Порука је јасна, да свако свој део Србије очисти и онда ће нам бити много лепше“, истакао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић приликом обиласка дивље депоније у засеоку „Аничићи“ код реке Градац, где су чланови Еколошког друштва „Градац“ заједно са волонтерима и мештанима прикупили преко 200 џакова разног отпада и очистили овај тешко приступачан простор где се смеће годинама уназад гомилало.
 
Општа оцена је да, у односу на прошлу годину, када је први пут реализована акција „Очистимо Србију“, на подручју града има мање дивљих депонија, што је најбољи показатељ да овакве и сличне акције имају ефекта. Дугорочно, акција „Очистимо Србију“ реализује се у циљу унапређења свести грађана о очувању животне средине и природних ресурса заједничком бригом свих нас.
 
Коначне, збирне резултате о укупној количини смећа која је уклоњена у данашњој акцији, Локални штаб ће имати у понедељак. 

 

Leave a Comment