Акција “Сат за нашу планету“

Почетак » Акција “Сат за нашу планету“ » Вести » Акција “Сат за нашу планету“
У суботу 31. марта у 20.30 часова у домовима, школама и пословним зградама, на знаменитим грађевинама и споменицима широм планете биће искључена светла на један сат. “Сат за нашу планету“ је 2007.године после иницијативе града Сиднеја постао глобални покрет у који се прошле године укључило 1,8 милијарди људи у 135 земаља.
 
Град Ваљево ће се укључити у светску акцију “Сат за нашу планету“, која се четврти пут одржава у Србији ,а шести у свету, у суботу 31. марта 2012. године од 20.30 до 21.30 часова. У том периоду у граду на Колубари биће искључена јавна расвета на три локације и то: Градски трг, Централ парк испред Дома културе и спомен обележје “Кула Ненадовић“.
Такође Друштво истраживача “Владимир Мандић Манда“ ће у суботу увече од 20.30 часова на Десанкином тргу извести занимљиве перфомансе и на тај начин дати допринос за спас планете.Чланови Астрономске групе ће подржати ову акцију тако што ће симболично кроз 60 упаљених свећа бити приказан jедан сат за нашу планету. Биће постављена и три телескопа, тако да ће сви заинтересовани пролазници моћи да виде небо без светлосног загађења. На папирима ће бити одштампане занимљивости везане за заштиту животне средине, климатске промене и друге важне информације везане за ову тематику, при чему ће сви заинтересовани грађани имати прилику да нешто више сазнају.
Чланови подмлатка Друштва истраживача ће одржати на тргу  еколошку изложбу фотографија.
 
Град Ваљево позива све грађане, јавна предузећа и установе да у суботу  31. марта искључе струју у домовима, радним просторијама како би на тај начин учествовали и промовисали акцију “Сат за нашу планету“.
 
Србија гаси светла за планету четври пут, а прошле године је у акцији учествовало око 40 градова и општина уз подршку бројних организација.
 
Акција “Сат за нашу планету“ биће одржана у суботу 31.марта 2012.године. Биће угашена светлосна декорација и светла на бројним објектима широм Србије од 20.30 до 21.30 часова, а централне манифестације поводом акције планиране су у том периоду на београдском Тргу Републике, нишкој Тврђави , у Новом Саду на Тргу слободе и арт-кафеу “Космосапиенс“.
 
Циљ акције је да се скрене пажња на све чешћу појаву елементарних непогода које су проузроковане климатским променама, али и промену наших свакодневних навика, с циљем ублажавања негативних ефеката глобалног загревања.
 
У овогодишњој акцији “Сат за нашу планету“ учествоваће око 140 земаља и око две милијарде људи. У мраку ће један час последњег дана марта бити и светски познати споменици и грађевине, као што су Забрањени град у Пекингу, Ајфелов торањ у Паризу, Бакингемска палата у Лондону,зграда Опере у Сиднеју, чувени мост Голден Гате, као и многи други објекти.

Leave a Comment