Акредитована Агенција за рагионални развој општина Колубарског округа

Почетак » Акредитована Агенција за рагионални развој општина Колубарског округа » Вести » Акредитована Агенција за рагионални развој општина Колубарског округа

 

Агенцији за регионални развој општина Колубарског управног округа додељен је знак акредитације што представља институционални оквир за припрему стратешких развојних докумената. Акредитација је потврда од стране државе и значи да је организација способна и да има кредибилитет да постане субјекат регионалног развоја, односно да буџетска средства преусмерава кроз програм ресорних министарства и агенције према локалним самоуправама и предузећима. Осим тога, Агенција ће бити приоритетно усмерена ка свим домаћим и страним инвеститорима, донаторима, али и фондовима Европске уније. Након доделе знака акредитације, о важности оснивања Агенције и развојним програмима било је речи на конференцији за новинаре на којој су говорили градоначелник Ваљева Станко Терзић, Дејан Радуловић, помоћник министра за регионални развој и локалну самоуправу, Ивица Еждеци, директор Националне агенције за регионални развој, Живорад Бојичић, председник општине Лајковац и Бојан Бошковић, директор Агенције за регионални развој општина Колубарског управног округа.
 
„Град Ваљево ће ући у процедуру да се прикључи Агенцији за регионални развој и да се придружи општинама Лајковац, Љиг, Уб и Мионица. Имамо позитивна искуства из ранијег периода, што се пре свега односи на значајна средства, која се мере милионима евра за топлификацију Града. Осим тога имамо и велику подршку Владе Чешке Републике за изградњу водоводне и топловодне мреже, а очекујемо у наредном периоду и реализацију великог пројекта-изградњу цевовода од Акумулације Ровни до Црпне станице „Пакље“ који финансира Европска унија. Средства смо могли да повучемо због тога што смо имали одговарајућа стратешка документа и што смо планска документа радили према стандардима који важе у ЕУ“, рекао је на конференцији за новинаре градоначелник Ваљева Станко Терзић.
Помоћник министра за регионални развој и локалну самоуправу Дејан Радуловић рекао је да регион Западне Србије и Шумадије захвата највећу површину у Републици Србији и у њему живи више од 20% становништва. „Регионална стратегија која би требало да буде припремљена и усвојена следеће године треба да дефинише приоритете, циљеве, визију, инструменте и да се на основу тога дефинише програм финансирања који ће омогућити реализацију пројеката који су битни за развој овог региона. Очекујемо да ће се и остале локалне самоуправе са подручја Мачванског и Колубарског округа придружити регионалној Агенцији у складу са тенденцијом о равномерном регионалном развоју“, истакао је овом приликом Дејан Радуловић, помоћник министра за регионални развој и локалну самоуправу.
 
 „Важно је да знамо како ћемо се организовати, да ли ћемо користити средства у износу од 95% као Словенија на пример из европских фондова или као Румунија и Бугарска које су користиле само девет или једанаест одсто. Осивање Агенције је пример како се добро организује, јер Европа данас разуме реч међуопштинска сарадња, регионална сарадња, регионални пројекти су актуелни, а општине и градови појединачно све мање. Резултате ћемо видети у наредним годинама које долазе и ту пре свега мислим на повећање прилива средстава како из домаћег буџета тако и из страних фондова“, рекао је овом приликом Ивица Еждеци, директор Националне агенције за регионални развој и додао да се кроз програме који се реализују већ виде резултати, као што су издвајање средстава за увођење стандарда квалитета.
 
Агенција за регионални развој општина Колубарског округа финансираће се из средстава буџета општина оснивача и из средстава ресорног министарства, али и кроз донаторске програме.  
 
Осим доделе акредитације, данас је у Ваљеву одржан и састанак радне групе за израду Стратегије за регион Шумадије и Западне Србије.

Leave a Comment