„Алфабет звезда“ Слободана Јевтића Пулике

Почетак » „Алфабет звезда“ Слободана Јевтића Пулике » Вести » „Алфабет звезда“ Слободана Јевтића Пулике

У дану испуњеном емоцијама и понеком сузом радосницом, у Ваљевској гимназији коју је некада похађао, окружен друговима из детињства, пријатељима, поштоваоцима и љубитељима уметности, Слободан Јевтић Пулика је напокон остварио жељу да приреди велику изложбу својих дела у родном граду. У суботу 20. марта, поводом Дана града и 140 година Ваљевске гимназије, у овом храму образовања и културе отворена је изложба “Алфабет звезда” са 123 слике Ваљевца који четири деценије живи и ствара у француском Шамонију и Клермон Ферану, у области Оверње. Прелепа зграда Ваљевске гимназиије живнула је новим сјајем, слике су се одлично уклопиле у холове здања изграђеног у стилу рецесије 1906. године, а два месеца биће свакодневно изложене погледима гимназијалаца и посетилаца. Већ сада Пуликина изложба убедљиво конкурише за уметнички догађај године у Ваљеву.

Изложбу је отворио Роберт Лирис, почасни конзул Србије у Клермон Ферану , подвлачећи да “Слобо на својим сликама у православној традицији дубоког поштовања открива невидљиву мистерију космоса”. Истакао је да је Слобо, како га зову у Француској, организатор и уметнички директор тријенала у Клермон Ферану и заложио се за ширу сарадњу измедју Шамонија и Ваљева, што би могло да се озваничи потписивањем повеље измедју ова два места. О Пуликином сликарском делу говорио је Момо Павловић, историчар уметности и његов школски друг, рекавши да Јевтићеве слике представљају поетику простора у нама и космосу, одакле је све кренуло.
 
‘’Опростите ми, емотивац сам, па извините уколико се заплачем…ево…’’ , рече Пулика кроз сузе на почетку свог обраћања и после кратке паузе настави:
‘’ Прича о Ваљевској гимназији, прича о мени… био сам врло лош ђак, бежао сам из ових учионица са ранцем на леђима да идем у планину, успео сам ипак да матурирам…Али, чини ми се да овај повратак, с обзиром на моје животно искуство, јесте резултат моје наде да овакве куће као што је Ваљевска гимназија могу да опстану у овом лудачком свету потрошње, да њена величанствена структура и архитектура може да добије другу димензију када се у њој приреди једна изложба. Моје предлоге су сматрали за утопију и као неефективне релације између човека и овог простора у којем се налазимо, али сам био упорна животиња, која иде до краја па шта ми Бог да. Е то ‘’шта ми Бог да’’ налази се пред вашим очима! Тај космос, тај величанствени простор нама тотално непознат, то је моја педесетогодишња опсесија. Искуство које сам стекао посматрајући шта се дешава око нас, наравно у мојој машти, објашњавајући људима да све није онако како им се презентира, навело ме да кроз интензивни рад о космосу дођем до извесних резултанти које су, ето, пред вама. Остављам вашој машти, вашој интелигенцији, вашем поштењу, да осудите, да прихватите, или да ми кажете – бежи будало!’’
 
На отварању изложбе градоначелник Зоран Јаковљевић је рекао да је поносан што је део екипе која је организовала ову изложбу и тиме ушла у историју града Ваљева, док је директор Ваљевске гимназије Радиша Ковачевић истакао да је међу могим значајним именима које је ова школа подарила Ваљеву, Србији и свету сигурно и Слободан Јевтић Пулика.
Отварању изложбе присуствовале су бројне познате личности, међу њима и глумац Мики Манојловић, певач Мики Јевремовић. музичари Милан и Влада Ђурђевић (‘’Неверне бебе’’). Прослављени српски глумац Мики Манојловић, дугогодишњи Пуликин пријатељ, сматра великим даном за Ваљево и Србију када наши велики сликари у оваквом обиму и на овакав начин презентују своје дело. ‘’Има пуно симболике у томе што Пулика излаже у Ваљевској гимназији и његова идеја да би и други сликари могли овде да излажу веома је лепа и надам се да ће заживети. Посебно ми је драго што ниједно платно ниједан ученик није дотакао, осим погледом.’’
Изложба слика “Алфабет звезда” Слободана Јевтића Пулике биће отворена у Ваљевској гимназија до 15. маја. Након отварања одржана је аукцијска продаја 15 слика чиме је прикупљено 2.100 евра за рад Народне кухиње.
 
 

 

ФОТО: Драган Крунић

Leave a Comment